Öppna hjärtan är olämpliga i Kristerssons Sverige

Svar på ledaren "Tycker Fridlund att historieförfalskningen känns bra?" den 13 januari.

"Vi socialdemokrater kommer aldrig att anse att det i grunden var felaktigt att öppna upp det svenska samhället och ge en fristad till de människor som flydde för sina liv. För oss är det en självklarhet att vara solidariska och hjälpa människor i nöd", skriver debattörerna.

"Vi socialdemokrater kommer aldrig att anse att det i grunden var felaktigt att öppna upp det svenska samhället och ge en fristad till de människor som flydde för sina liv. För oss är det en självklarhet att vara solidariska och hjälpa människor i nöd", skriver debattörerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-01-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VT:s ledarsida menar i ovanstående artikel att Socialdemokraterna skriver om historien och skyller den stora invandringen som skedde under främst 2015 på den moderatledda regeringen som beslutat om att öppna upp gränserna.

Dessvärre är det inte första gången som ledarsidan skyller allt de tycker har gått snett i samhället på Socialdemokraterna. Detta oavsett om vi socialdemokrater har suttit i regeringen eller befunnit oss i opposition. Nog för att vi är ett ansvarstagande parti men andra partiers politik kan vi ej ansvara för.  

Faktum är att det var regeringen Reinfeldt som vädjade till det svenska folket och kommunerna att ”öppna upp era hjärtan” och ta emot de flyktingar som flydde från krig och hemskheter. Detta skedde i en tid där den dåvarande moderatledda regeringen ansåg att Sverige som land hade de ekonomiska och mänskliga förutsättningarna att ge människor som är på flykt en fristad.

Moderaterna hade vid detta tillfälle en partiledare som tillika var statsminister och som uppvisade prov på stor medmänsklighet och förståelse för de människor som flydde för sina liv.

Moderaterna och dess nuvarande ledning ångrar idag Reinfeldts agerande och helst vill sudda ut denna period ur historien. Vinden har vänt och SD ska blidkas. Nu är öppna hjärtan direkt olämpliga för Moderaterna. Vi är i en tid där Ulf Kristersson gör allt för att gå Sverigedemokraterna till mötes för att Moderaterna ska kunna behålla regeringsmakten.

Det som kan beskrivas som ett misslyckande under denna period är det faktum att ingen lyssnade på vad många kommunalråd påpekade, nämligen att flyktingmottagandet behöver fördelas solidariskt mellan kommunerna. Vi såg hur rika moderatledda kommuner inte tog något som helst ansvar utan sköt över detta på kommuner som redan tagit ett alltför stort ansvar. Med den påföljden att man inte alltid lyckades med en tillräckligt bra integration.

Även borgerligt styrda kommuner behöver ta ansvar för att ta emot flyktingar, det kan inte vara endast ett fåtal kommuner som tar emot nyanlända. Genom en snabbare integration och bättre utbildning kan fler nyanlända bidra till Sveriges tillväxt och välfärd.

Vi socialdemokrater kommer aldrig att anse att det i grunden var felaktigt att öppna upp det svenska samhället och ge en fristad till de människor som flydde för sina liv. För oss är det en självklarhet att vara solidariska och hjälpa människor i nöd.