Olyckskorparna får vänta

Svar på ledarkrönikan "Nödvändigt kraxande om regionekonomin" den 13 februari.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) svarar på lördagens ledartext om regionekonomin.

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) svarar på lördagens ledartext om regionekonomin.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2021-02-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är beklagligt att ledarsidan så okritiskt sällar sig till olyckskorparna i oppositionen. När kören av kraxande växer blir ljudet inte vackrare, bara falskare.

Varje dag sliter regionens medarbetare med effektiviseringar. Det har gett resultat, då underskotten i förvaltningarna minskat med 100 miljoner kronor på ett år. Det är skamligt mot de tusentals anställda som möjliggjort 2020 års resultat att som VT:s ledarsida ge börsutvecklingen hela äran för regionens resultat. 

Pandemin innebär inte bara uppskjuten vård utan också lägre skatteintäkter jämfört med prognoserna. Intäkterna är 119 miljoner lägre än förväntat, men denna negativa effekt på resultatet nämns inte med ett ord, eftersom det inte verkar passa ledarsidans moderata agenda.

Den politiska oppositionen i regionen och VT:s ledarsida – om det nu är någon mening att skilja dem åt – efterfrågar också kostnadsberäkningar för vad vårdskulden ”kommer att kosta”. De vill försöka räkna ut totaleffekten av en pandemi som fortfarande pågår, som ingen vet var den tar vägen eller när den tar slut. 

M, KD och VT vill alltså beordra tjänstemän att sätta sig ner tillsammans med redan hårt ansträngd sjukvårdspersonal från klinikerna för att gissa och spekulationsräkna i excel-ark. Mitt i en brinnande pandemi. Det vore minst sagt oansvarigt. Tids nog kommer vi få veta hur stor vårdskulden är, men låt oss fokusera på att ta oss igenom pandemin först. Olyckskorparna får vänta, helt enkelt.