Olika hur partierna ser på klyftorna i Sverige

Klyftorna ökar i Sverige, mellan rika-fattiga, utbildade-outbildade, sjuka-friska, gamla-unga, boende i stad-boende på landsbygden och så vidare. Detta finns det inga tveksamheter om, skillnaderna mellan hur olika partier vill motverka detta skiljer sig dock markant åt.

"Som Vänsterpartist tror jag inte på att sjuka människor blir friska eller att fler jobb skapas genom att ersättningarna till de sjuka och arbetslösa minskas", skriver Daniel Gynnerfelt.

"Som Vänsterpartist tror jag inte på att sjuka människor blir friska eller att fler jobb skapas genom att ersättningarna till de sjuka och arbetslösa minskas", skriver Daniel Gynnerfelt.

Foto: ERIK G SVENSSON

Debatt2022-02-04 06:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vissa partier tänker sig att åtgärder som att sänka skatten för oss som har det gott ställt med bra inkomst och trygga jobb samt att sänka ersättningarna för de som är arbetslösa och sjuka ska leda till att flera kommer i arbete. Vissa partier anser att vi minskar klyftorna i samhället genom att inte ta mot några av de människor som flyr från krig och misär till Sverige för att kunna ha möjligheten att ha ett bra liv för sig själva och sina barn. 

Som Vänsterpartist tror jag inte på att sjuka människor blir friska eller att fler jobb skapas genom att ersättningarna till de sjuka och arbetslösa minskas.

Jag är också övertygad att vi har ett moraliskt ansvar att ta hand om de människor som flyr för sina liv. Om vi lyckas med en bra integration av dessa människor kommer de att kunna bli ett oerhört viktigt tillskott till vårat samhälle. En integration som inte alltid är lätt men nödvändig. 

Som en del av att lyckas med denna integration la Vänsterpartiet vid senaste kommunfullmäktige fram ett förslag om att kommunen i de ägardirektiv som beslutades om till de kommunägda bolagen (riktlinjer/ambitioner till de kommunägda bolagen för nästkommande år) skulle ta med att Bostadsbolaget ska jobba med att försöka bygga bort /minska segregationen i Västerviks kommun. 

Västervik har inte lika utsatta områden som vissa andra städer, men detta kan ändras fort. Detta förslag röstades ned med stor majoritet. Att blanda bebyggelse mellan villor, bostadsrätter, hyresrätter (med skäliga hyror) leder självklart inte till att alla problem löser sig, men som kommun och ägare till den största hyresvärden i kommunen är det viktigt att sända ut rätt signaler.

För Vänsterpartiet Västervik

Daniel Gynnerfelt