Olika grupper ställs emot varandra

Socialdemokraterna bidrar med sin nedskärningspolitik indirekt till rasism.

Magdalena Andersson handlar mer som en revisor än som en finansminister när hon medvetet ger för lite pengar till kommuner och regioner, menar skribenterna.

Magdalena Andersson handlar mer som en revisor än som en finansminister när hon medvetet ger för lite pengar till kommuner och regioner, menar skribenterna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2019-11-25 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att medvetet ge för lite pengar till kommuner och regioner ger Magdalena Andersson SD möjlighet att ställa olika grupper i samhället mot varandra. Hon handlar då mer som en revisor än en finansminister, "Ordning och reda" i statsfinanserna går före allt.

Skola, vård och omsorg får för lite pengar för att kunna ha en fungerande verksamhet. Faktum är att kommunerna fått för lite pengar för att klara verksamheterna i snart 30 års tid. Statens cyniska underfinansiering i kombination med att man lämpar över kostnaderna för flyktingmottagandet på kommunerna lämnar öppet mål för Sverigedemokraterna att ställa olika grupper mot varandra.

Staten ger pengar till kommuner för att ta hand om flyktingar i två år. Därefter måste kommunerna hjälpa flyktingar ekonomiskt och socialt men utan ersättning från staten. Långt ifrån alla är färdigutbildade och försörjer sig själva. Ställda inför ökade kostnader väljer våra lokala kommunpolitiker att hålla budget till varje pris. Vi såg det alldeles nyss när alla partier, utom Socialisterna - Välfärdspartiet, var för inköpsstopp, vikariestopp och anställningsstopp i kommunens skolor. Vad hände med alla fagra vallöften om att satsa på skolan Dan Nilsson?

Alla riksdagspartierna är överens om denna politik där endast rika och storföretag gynnas med ständiga skattelättnader samtidigt som pensionärer, vårdpersonal, skolpersonal, sjuka får slåss om de smulor som blivit över.

Socialisterna – Välfärdspartiet kräver ett slut på den nyliberala nedskärningspolitiken, vi kräver en totalrenovering av Sverige, staten måste skjuta till pengar till kommunerna och regionerna. Det är det enda sättet vi kan vi kan göra på om vi vill fortsätta ha skola vård och omsorg för alla, inte endast för de rika.