Ökad press pĂ„ FN inför 77-Ă„rsdagen

FN mÄste förmedla hopp och framtidstro. MÄndagen den 24 oktober firas FN:s 77-Ärsjubileum. Historien börjar pÄ 1940-talet dÄ FN föddes och inledde arbetet för en bÀttre vÀrld.

""FN Àr som figuren ET, ett stort huvud och smala armar. Att FN Àr superintelligent och har kapacitet att tÀnka och veta vad som hÀnder, men inte musklerna att fÄ lÀnderna att förstÄ och att skjuta in en konflikt strÄlkastarljuset", skriver Hans Zettby.

""FN Àr som figuren ET, ett stort huvud och smala armar. Att FN Àr superintelligent och har kapacitet att tÀnka och veta vad som hÀnder, men inte musklerna att fÄ lÀnderna att förstÄ och att skjuta in en konflikt strÄlkastarljuset", skriver Hans Zettby.

Foto: John Minchillo

Debatt2022-10-23 20:40
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Bildandet av FN var en av mÄnga pusselbitar i strÀvandena efter andra vÀrldskriget för att skapa en stabil vÀrldsordning efter Ärhundraden av krig, epidemier och ekonomiska och sociala utmaningar.

FN-stadgan undertecknades av de 50 staterna i San Francisco den 26 juni 1945. Den 24 oktober, som varje Är uppmÀrksammas som FN-dagen, hade en majoritet av undertecknarna samt de permanenta medlemmarna i sÀkerhetsrÄdet ratificerat stadgan vilket innebar att den kunde trÀda i kraft.

Koreakriget gör sig pÄmint Àn i vÄra dagar genom Äterkommande motsÀttningar i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea och, under senare Är, kÀrnvapenskrammel som hörs igen.

Rysslands invasionskrig i Ukraina. Över hela vĂ€rlden görs hundratals miljoner kvinnor, mĂ€n och barn till mĂ„ltavlor. De hotas av hungersnöd, de saknar vĂ€rme, de drabbas av rusande energirĂ€kningar. Kreml för ett hybridkrig, det Ă€r ett krig som kombinerar vapenvĂ„ld med giftiga lögner.

VĂ€rldsorganisationens förste chef, norrmannen Trygve Lie, lĂ€mnade 1953 över uppdraget till svenske Dag Hammarskjöld med de berömda orden om ”vĂ€rldens mest omöjliga jobb”. Hammarskjöld manövrerade inledningsvis framgĂ„ngsrikt med sin Ă€mbetsmannastil och frĂ„nvaro av politiska bindningar. Han drog dock pĂ„ sig stormakternas missnöje genom sitt tydliga stöd för avkolonialiseringen inte minst i Afrika.

Precis som i dag fanns flyktingfrÄgan högt upp pÄ FN:s dagordning under 1950-talet. FN:s flyktingkommissariat tilldelades 1954 Nobels fredspris med motiveringen att solidaritet med andra mÀnniskor Àr ett fundament för varaktig fred Àven om grÀnser skiljer oss Ät.

Hammarskjöld gÄr till historien som den FN-chef som inrÀttade den första fredsbevarande FN-styrkan. Det skedde 1956 och insatsen, UNEF (United Nations Emergency Force), placerades pÄ Sinaihalvön efter Suezkrisen. Sverige bidrog med flera bataljoner i UNEF och i efterföljaren UNEF II som var verksam fram till 1979.

Innan decenniet var över hann FN:s generalförsamling ocksÄ anta barnkonventionen som har blivit den mest spridda av alla konventioner om mÀnskliga rÀttigheter. I Sverige blir konventionen nu, drygt 60 Är senare, nationell lag.

FN har fantastiska resurser och vet ofta var det kommer att hÀnda nÄgot, oavsett om det rör katastrofer, svÀlt eller konflikter. Men ibland kÀnner jag att FN Àr som figuren ET, ett stort huvud och smala armar. Att FN Àr superintelligent och har kapacitet att tÀnka och veta vad som hÀnder, men inte musklerna att fÄ lÀnderna att förstÄ och att skjuta in en konflikt strÄlkastarljuset.

Min grundtanke av ett idealt FN blir ett vÀrldssamfund som hittat tillbaka till sin grundtanke, det vill sÀga demokratin har segrat globalt, generalförsamlingen bestÄr av folkvalda regeringar och vetorÀtten Àr avskaffad.