Att lägga ner de befintliga järnvägar som nu finns och gör samhällsnytta där näringslivet kan ha krav på att det ska finnas järnvägstrafik, kan få en obehaglig följd.
Där järnväg finns är tåget det naturliga alternativet för att åstadkomma en snabb och tidseffektiv kollektivtrafik. Båda banorna helt nyupprustade ger högre hastighet, kortare restider främjar klimatet. Jag är inte emot busstrafik. Den måste finnas, men på lokal nivå. Att lägga ut mer trafik på vägarna är obetänksamt där är det fullt och trångt ändå.
Statistiken över vägolyckor i Sverige visar följande:
2017: omkomna 252, svårt skadade 2 275
2018: omkomna 324, svårt skadade 2 195
2019: omkomna 221, svårt skadade 1 951
2020: omkomna 144, svårt skadade ? (jan-sep)
Därutöver finns med stor sannolikhet ett antal orapporterade olyckor också. Alla dessa olyckor är stora kostnader för samhället och inte förglömma sorg och lidande.
Det säkraste sättet att resa är med tåg. Olyckor som sker med tåg vid plankorsningar beror på bilister som inte följer vägtrafikförordningens regler. Plankorsning som saknar ljus, ljud och bommar är då försedd med stopplikt. Där gäller det EGNA ANSVARET att förvissa sig om att inget tåg kommer.
Vid olycka vid plankorsning är det vanligt att Trafikverket får skulden. Att säkerheten vid plankorsningar måste höjas är det ingen tvekan om men med den säkerhet som nu råder måste den följas och inte nonchaleras. Att anklaga någon annan är inte schyst om bilföraren har handlat fel vid en plankorsning.
Alla busspassagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats där bilbälte är tillgängligt och ska användas. Finns det särskilda skyddsanordningar för barn under tre år tillgängliga bör de användas. Bussar och barnvagnar är ingen bra kombination, de två är sällan förenliga med varann. Kan tänka mig att två-tre barnvagnar är maxgräns i en buss. Om det finns flera med barnvagnar som ska åka samtidigt är inte tjafs, bråk och osämja långt borta. Återstår att bli hänvisad till nästa avgång.
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby är en populär plats för barnfamiljer som reser med barnvagnar. En tung buss får framföras i 100 km/h under förutsättning att alla som färdas i bussen som är äldre än tre år har tillgång till plats med bilbälte annars får bussen framföras i 90 km/h.
Jag frågade Transportstyrelsen vad som gäller när man åker buss och är bältad och behöver besöka toaletten i bussen. Fick ett rappt och rakt svar: Det finns inga undantag, utan man får be föraren stanna. Det känns nog skämmigt bland alla andra att ropa och be föraren stanna för toabesök. Om man ändå besöker toan utan att be föraren stanna och någon olycka eller häftig inbromsning skulle inträffa med personskador som följd – hur ser försäkringsbolagen på detta när ett lagbrott begåtts?
När man reser med tåg finns inga riktlinjer, där rör man sig fritt i tåget under gång. För att göra resan trivsam finns tillgång till proviant. Utan att slå ner på bussar: Med de lagar som finns är inte buss något alternativ till att ersätta nedlagda järnvägar. Att hålla tiderna efter en tidtabell kan bli ett problem genom obeständig hastighet och stopp för toabesök. Tåget har mer fördelar än nackdelar.
Ni som ondgör er över banorna, titta först på vad som händer på våra vägar om det är lämpligt att tillföra vägarna mer trafik. Olycksstatistiken vittnar om olämpligheten.