Svar till Bo Karlsson och Tommy Ivarsson (SD) i VT 5/6
Sverigedemokraternas debattartikel handlar till stor del att svartmåla sina politiska motståndare, och man påstår att vi Moderater inte tar migration- eller integrationsfrågan på allvar. För mig luktar det populism och taktik vilket jag inte tycker hör hemma i en seriös diskussion om en av våra stora samhällsutmaningar nu och många år framöver.
Jag har mitt förtroendeuppdrag för att jag vill lösa samhällsproblem, inte bara snacka om dem – än mindre skapa nya. Sverige har under flera år tagit emot ett stort antal asylsökande, och har under flera år varit det land som tagit emot flest asylsökande jämfört med andra EU-länder i relation till befolkningsmängd. Jobbklyftan mellan svenskfödda och utrikesfödda har ökat och arbetslösheten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige. Det är bra att fler partier inklusive oss Moderater delar meningen att svensk migrationspolitik måste bli stramare nu och i flera år framåt. En stram och långsiktigt hållbar migrationspolitik måste bygga på att Sverige både tar sitt delansvar för en värld där många är på flykt och att vi samtidigt klarar av hela ansvaret för hur det sedan går i Sverige.
Västerviks kommun har precis som många andra kommuner i Sverige, fått arbeta aktivt med att integrera nyanlända i samhället. Min bedömning är att det funnits ett stort engagemang och medvetenhet kring den stora utmaningen som vi ställts inför. Kommunen har rustat sig genom att inrätta en integrationsfond med pengar från staten för att stödja integrationen. Föreningsliv och näringsliv har tagit ett stort ansvar och kommunens enhet för integrationsfrågor har varit kreativa genom att testa nya projekt som syftat till att få folk i egen försörjning. Tyvärr har flera projekt fått avbrytas på grund av bristande språkkunskaper. Att inte kunna tala perfekt svenska är inte primärt, men med en begriplig svenska ökar chanserna avsevärt för att ta sig in i samhället, den svenska kulturen och i egen försörjning. Språket är nyckeln för att kunna ta del av sina rättigheter, förstå sina skyldigheter och för att ta vara på sina möjligheter.
Vi vill därför sätta tydliga krav på att den som är ny i Sverige ska lära sig det svenska språket. Det ska inte vara möjligt att leva på bidrag utan att göra sitt allra bästa för att lära sig svenska och skaffa ett arbete. Vi föreslår minskad eller indragen etableringsersättning för den som inte klarar kunskapsmålen, krav på svenska för att få permanent uppehållstillstånd samt att bli svensk medborgare. Dessutom vill vi se ett högre aktivitetskrav för de som har försörjningsstöd samt sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom inträdesjobb, en anställningsform för nyanlända och ungdomar utan gymnasium. Det måste bli billigare att anställa, samtidigt som fler kan göra sig anställningsbara. Sist men inte minst måste vi inrätta ett bidragstak. Om man kan jobba, ska man inte kunna få mer pengar i bidrag än den lön som man skulle få för ett arbete. Full tillgång till svenska välfärdsförmåner ska man få genom arbete eller för att man bor här permanent och lagligt. Det stärker drivkrafterna för arbete och integration.