Nu är det upp till S, C och V att agera

Västerviks sjukhus, Region Kalmar län.

Västerviks sjukhus, Region Kalmar län.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2024-10-15 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2025 tillför regeringen nya medel till Sveriges regioner. Det görs bland annat i form av 2 miljarder kronor i nya sektorsbidrag till hälso- och sjukvården samt genom ytterligare 1 miljard kronor för att kapa vårdköer och ge patienter vård i tid. Totalt satsar regeringen hela 7,5 miljarder kronor under nästa år för att stötta regionerna att öka vårdkapaciteten och förbättra tillgängligheten. Medlen är prestationsbaserade vilket innebär att regionerna kommer behöva visa på konkreta resultat för att få ta del av dem. Staten har gjort sin uppgift, nu är det upp till Region Kalmar län att göra sin.

Regeringen bistår alltså regionerna rejält ekonomiskt. Regeringens främsta ekonomiska hjälp till regionerna består samtidigt inte av extra statsbidrag utan av en ansvarsfull finanspolitik och en stark arbetslinje, det vill säga ju fler som arbetar, desto större skatteintäkter till regionerna. Regeringens effektiva politik för att bekämpa den höga inflationen bidrar till att regionerna får cirka 23,5 miljarder kronor i lägre pensionskostnader under nästa år. Detta innebär att vår region har goda förutsättningar att bryta den negativa trend som pågår i hälso- och sjukvården.

I budgeten för 2025 tar regeringen ansvar för statens kärnuppgifter. Regeringen bygger Sverige säkrare och tryggare genom en kraftigt förstärkt rättskedja och starkare försvar. Regeringen genomför också reformer för ökad tillväxt i form av såväl rekordsatsningar på infrastruktur och forskning som sänkta skatter för att stärka hushållens köpkraft. Det är bara genom att återupprätta arbetslinjen och få fart på tillväxten som resurserna till välfärden långsiktigt kan växa till. 

Hälso- och sjukvården är i grunden regionernas uppgift, men regeringen ger rejält med understöd. De nya och tidigare aviserade satsningar som regeringen gör uppgår sammantaget till över 18 miljarder kronor år 2025. 

Regeringen tar ansvar för bygget av ett rikare och tryggare Sverige med en hälso- och sjukvård som ger patienter vård i tid. Nu är det upp till Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i Region Kalmar län att på allvar visa att de vill ta på sig det ledarskap som krävs för att förvalta detta.

Johan Hultberg (M), gruppledare socialutskottet 

Malin Sjölander (M), gruppledare och oppositionsråd Moderaterna i Region Kalmar län

Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd Moderaterna i Region Kalmar län

Carl Dahlin (M), oppositionsråd Moderaterna i Region Kalmar län