Nivån på bensinskattesänkningen ett hån mot bilisterna

Skribenten är kritisk till förslaget att bara sänka bensinpriset med 50 öre, men tror inte att det var den verkliga anledningen till Miljöpartiets sorti ur regeringen.
Skribenten är kritisk till förslaget att bara sänka bensinpriset med 50 öre, men tror inte att det var den verkliga anledningen till Miljöpartiets sorti ur regeringen.

Partiledarbytet i S och efterföljande byte av statsminister samt budgetbeslut kom att få både spännande och kaotiska följder. Säkert både befriande och välgörande för Magdalena Andersson. Hon slipper nu att umgås med Miljöpartiet (MP) då MP som bekant lämnade regeringen.

Debatt 16 december 2021 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Motiveringen till detta verkar dock närmast löjlig och till och med obegåvad. Enligt budgeten ska bensinpriset sänkas med hela 50 öre! Detta skulle enligt MP leda till ökad bilkörning (?) och "att klimatet förstörs". Vilket trams! Ty vilken verklighetsförankrad svensk tror att denna lilla prissänkning leder till ökad bilkörning? Skälet till att lämna regeringen var sannolikt något helt annat.

Man kan ju undra hur MP skulle ha betett sig om bensinpriset av marknadsskäl – som nu tycks vara på gång – skulle sjunka med säg två kronor? Logiskt sett borde ju förevändningen vara densamma.

Förslaget att endast sänka bensinskatten med 50 öre är närmast ett hån mot svenska bilister. Tidigare i höstas basunerades det ju ut att skatten på bensin skulle kunna sänkas nästa år. Många förväntade sig en sänkning på ett par kronor. Och inte med en minst sagt obetydlig 50-öring. Inte minst med tanke på att bensinpriset är ett av de högsta i Europa, varav cirka 70 procent i skatter.

Det är på gränsen till politiskt självmord att våga komma med sådana nästan "vulgärförslag" för att vinna röster. Tur att det inte var annat i glasen när man skålade i champagne!

En liten tröst är ju att politiker inte är så duktiga på logiskt tänkande. Det vill säga på matematik. Ty en sänkning på 50 öre innebär i realiteten en sänkning med 60 öre, när man beaktar momseffekten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa