Nedläggning av nattis – och det här är bara början

Nedläggning av nattis, uppsägning av dagbarnvårdare och nedstängning av förskolan Gullvivan. Nu kommer de första konkreta förslagen på hur majoriteten ska dra ner på skola och omsorg i Västerviks kommun.

Nedläggningen av "nattis" kommer förmodligen att innebära en ekonomisk förlust för kommunen då fler tvingas säga upp sig från sina samhällsviktiga jobb, menar skribenterna.

Nedläggningen av "nattis" kommer förmodligen att innebära en ekonomisk förlust för kommunen då fler tvingas säga upp sig från sina samhällsviktiga jobb, menar skribenterna.

Foto: Karin Hertz

Debatt2023-08-30 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Neddragningarna som presenteras nu för septembers nämnd beräknas spara omkring 5,5 miljoner under nästa år.

Det vi i oppositionen befarat, gällande neddragningarna, visar sig vara sant. Dessutom är det mycket mer som majoriteten kommer att stänga för att nå de 28 miljoner som ska dras ner på barn och utbildning under nästa år. Vi i opposition vill påminna både majoriteten och medborgarna om att det finns alternativ till den budget som ska fastställas i november. Alternativ som i stället satsar pengar på barnen.

Låt oss ta nattis som exempel och se på vad det innebär för en kommun att inte kunna erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Det finns massor av jobb som måste utföras utanför kontorstid. Bland annat inom Västerviks tre största arbetsgivare; kommunen, sjukhuset och kriminalvården samt gröna näringar. Vissa arbetsuppgifter är så viktiga att de behöver utföras dygnet runt. Arbetsuppgifter som är samhällsbärande. Som kommun vill vi givetvis att våra medborgare arbetar och bidrar till samhället. Men det är svårt att se att de föräldrar som använder sig av nattis idag kan göra något annat än att säga upp sig från sina arbeten. Det blir en förlust, inte bara för de enskilda familjerna, utan även för kommunen som helhet som får fler arbetslösa och färre som kan arbeta med de samhällsviktiga jobben.

Vi vill ställa direkta frågor till politiker i majoriteten i Västerviks kommun:

  • Harald Hjalmarsson (M): Hur går nedläggning av nattis ihop med arbetslinjen? Hur ska ensamstående föräldrar kunna arbeta på obekväma arbetstider om det inte finns barnomsorg då?
  • Dan Larsen (SD): Hur rimmar nedläggningar av nattis med ert löfte om att välfärden behöver fungera i hela landet oavsett plånbok?
  • Jonas Jalkteg (WP): Hur ser Westerwikspartiet att besluten om neddragningar på 28 miljoner kronor inom BUN går ihop med er vision om att en bra skola är det viktigaste vi kan ge våra barn och ungdomar?
  • Maud Ärlebrant (KD): Kommer du som ordförande i socialnämnden nu se till att föräldrar som arbetar inom omsorgen får arbeta på kontorstid och undantas obekväma arbetstider när de inte får tillgång till barnomsorg?

Klara Björkum (S)
Andreas Johansson (S)
Miranda Petersson (S)
Ann-Margret Knutsson (S)
Katarina Lindberg (S)
Mariam Ibrahim (S)
Anette Torstensson (C)
Eva Olsson (C)

Klara Björkum är en av oppositionspolitikerna som är kritiska till sparförslaget inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Klara Björkum är en av oppositionspolitikerna som är kritiska till sparförslaget inom barn- och utbildningsförvaltningen.