Vi har under åren i opposition presenterat många förslag om hur vi vill göra sjukvården mer lättillgänglig och föra den närmare patienten. Nära vård innebär för oss fler mottagningar på mindre orter, mer vård i hemmet istället för på sjukhuset och fler e-hälsolösningar. Vi ska kanske vara glada nu, när begreppet blivit ett modeord som till och med används av den rödgröna landstingsmajoriteten?
Problemet är att majoriteten använder begreppet utan täckning och driver en politik i helt motsatt riktning. Detta genom att centralisera sjukvården till större orter, konsekvent rösta ner goda förslag från Alliansen och låta bli att fatta strategiska besluten som måste till för möjliggöra mer Nära vård.
För snart åtta år sedan la majoriteten i ett slag ner nio distriktsjuksköterskemottagningar. Man har stängt barnavårdscentralen i Ankarsrum, monterat ner Samrehab i Virserum, lagt ner Unga Vuxna-mottagningarna i Västervik och Oskarshamn. Sedan dess har majoriteten pratat om e-hälsolösningar som ska komma istället, men än har man inte kommit längre än till försöksverksamhet med digitala hälsocentraler och vårdbesök på nätet.
Alliansen har föreslagit ett antal försöksprojekt med mobil vård och enklare vårdinsatser med kommunens hemsjukvård på orter där majoriteten lagt ner mottagningar. Majoriteten har konsekvent sagt nej.
Vi vill reformera länets vårdvalssystem så att privata utförare inte missgynnas och istället stimuleras att öppna fler vårdmottagningar på mindre orter. Majoriteten säger nej till alla förslag i den riktningen. Av argumentationen från de rödgröna att döma går det inte att komma till någon annan slutsats än att de gör det på grund av ideologiska skäl. Därför har invånarna i Överum inte en fungerande läkarmottagning idag, och därför tvingas människor med hörselnedsättning i södra länsdelen vänta ett och ett halvt år på en hörapparat. Vem som utför vården är viktigare för majoriteten än att medborgarna får tillgång till god Nära vård när de behöver den.
Nära vård är viktigt inte bara för patienten, utan också för att att sjukvårdsbehovet i länet växer och landstinget måste ändra arbetssätt för att klara sitt uppdrag i framtiden. De utredningar som gjorts visar att vägen dit går genom ökat fokus på primärvård och det vi länge kallat Nära vård. Då krävs det långsiktiga strategiska beslut på regional nivå. Tyvärr har Landstinget i Kalmar län knappt kommit ur startgroparna för denna förändringsprocess. Ansvaret är helt och hållet majoritetens. Vi har de senaste åren förslagit satsningar på primärvården och att strategier och planer ska tas fram för hur delar av sjukvården ska kunna flyttas närmare patienterna. Majoriteten har sin vana trogen röstat nej till allt.
Vi ger oss inte, eftersom vi är beredda att ansvar för framtidens sjukvård i Kalmar län. I vårt budgetförslag återkommer vi med fler förslag för mer Nära vård.