Allt fler lever längre och fler sjukdomar riskerar att bli kroniska. Undersökningar som gjorts i Kalmar län visar att över 5 000 personer kommer att finnas inom begreppet kroniskt sjuka där gruppen äldre sannolikt kommer att vara högt representerade.
Den tekniska utvecklingen ger nya möjligheter att individanpassa vården. Bristen på personal och personal med rätt kompetens är redan ett problem och kommer framåt att vara en stor utmaning eftersom det är många verksamhetsområden som kommer att konkurrera om denna arbetskraft. Begrepp som egenvård, delaktighet, inflytande och medverkan från patienterna måste också ges ett tydligt innehåll i Nära vård. Här måste såväl tillgänglighet som anpassade kommunikativa verktyg finnas tillgängliga eftersom alla äldre inte har tillgång till digitala vägar.
Ingen vård är mer nära än den som idag och i framtiden ges på hälsocentraler och i hemsjukvården. Dessa begrepp måste stå i fokus likt den så kallade Borgholmsmodellen vid reformeringen. Det är här som medverkan och egenvård kommer in i bilden. Samarbetet mellan vårdens två huvudmän region och kommun måste vara tätt. Arbetssättet måste vara format utifrån patientens upplevelse och med en nära vård för patientens trygghet. En egen namngiven läkare och en patientansvarig sjuksköterska vid såväl hälsocentralerna som i kommunens hemsjukvård ska följa patienten genom vården. Patienten ska veta att läkaren följer upp eventuella sjukhusvistelser löpande så att värdet av dessa optimeras. Skytteltrafik av främst äldre mellan hem och akutsjukhus måste begränsas. Detta ställer krav på nya former av tillgänglighet för gruppen äldre. Särskilda äldremottagningar vid såväl hälsocentraler som vid slutenvården måste övervägas, något som kan motverka återkommande återinläggningar.
Ska den nära vården reformeras utifrån alla patienters behov och lika värde krävs att det finns geriatrisk kompetens och kunskap om just äldres sjukdomar. Den måste vara tillgänglig för alla och kontaktverksamheten enkel och hemsjukvården självklar. Det får under inga omständigheter bli så att just gruppen äldre, kroniskt sjuka och multisjuka ställs åt sidan, när den nya vården med de nya inriktningarna blir en realitet i Kalmar län.