När pengarna tar slut får skattebetalarna stå för notan

Svar på debattartikeln "Sjukvård före skattesänkningar med fortsatt S-styre" den 13 december.

Debatt 17 december 2021 10:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna är sig lika. Så fort någon överhuvudtaget antyder att det vore fördelaktigt om medborgarna i länet skulle kunna få behålla några kronor extra av sin intjänade lön så blåser de direkt i undergångsbasunerna.

Men hur stor andel av lönen ska Socialdemokraterna få ta del av? Under de senaste tio åren har Socialdemokraterna höjt skatten inte mindre än tre gånger i Region Kalmar. Så fort de får ekonomiska svårigheter höjs skatten.

Under mandatperioden har vi, tillsammans med Kristdemokraterna, lagt en mängd skarpa förslag att göra en fördjupad genomlysning av regionens ekonomi för att kunna kartlägga om skattepengarna hamnar rätt. Det är politikens yttersta ansvar att varje dag tillse att inget slöseri sker och att den skatt länsinvånarna betalar går till viktiga gemensamma åtaganden. Det finns stenar att vända på – men Socialdemokraterna vill inte ens försöka. 

Alla våra förslag har dock avslagits. Men Socialdemokraternas enkla lösning kvarstår: när pengarna tar slut får skattebetalarna stå för notan. För någon annan lösning tycks de inte se.

I samband med att regionmajoriteten (S, C och L) aviserade sitt samarbete efter valet 2018 meddelade de att skatten inte skulle höjas under mandatperioden. Men bara månader senare gick de ut med att en skattehöjning på 49 öre var ofrånkomlig då Region Kalmar befann sig i en ekonomisk kris. Den försämrade ekonomin berodde bland annat på kostnaden för inhyrd personal. Intäkterna skulle bidra med ytterligare 250 miljoner kronor. Frågan är dock – om nuvarande skattenivå är så idealisk, varför föreslog inte Socialdemokraterna det före valet eller när de förhandlade med C och L?

Ändå ökar kostnaderna för inhyrd personal för tolfte året i rad, nu landar summan på 250 miljoner kronor. Ett hån mot Region Kalmars trogna medarbetare. En utgift som skulle kunna vara betydligt lägre om Socialdemokraterna under åren valt att vidta åtgärder i stället för att så ansvarslöst spendera skattebetalarnas pengar hejvilt. Då hade en skatteökning under mandatperioden inte behövts.

Att som ledande parti i regionen inte ens vilja försöka genomlysa ekonomin och ta kontroll är ett kvitto på att Socialdemokraternas vilja att ta politiskt ansvar inte finns och att nya krafter behövs. Den kraften att leda finns hos Moderaterna.  

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen
Pär-Gustav Johansson (M), oppositionsråd
Jonas Lövgren (M), oppositionsråd
Carl Dahlin (M), oppositionsråd


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Bonus-pengen var hetaste frågan i fullmäktige • "Ett hån mot undersköterskorna" • "Ett litet tack" • Tre röstade emot

Bonus-pengen var hetaste frågan i fullmäktige • "Ett hån mot undersköterskorna" • "Ett litet tack" • Tre röstade emot

Klart: Friskvårdspengen höjs rejält för regionens anställda

Klart: Friskvårdspengen höjs rejält för regionens anställda

Debatt: Visst har kommunen råd med bättre arbetsmiljö • "Det är inte annat än svepskäl och prestige som bromsar vettiga förslag"

Visst har kommunen råd med bättre arbetsmiljö • "Det är inte annat än svepskäl och prestige som bromsar vettiga förslag"

Familjehem kostar skjortan – insatser ska ske tidigare

Familjehem kostar skjortan – insatser ska ske tidigare

Debatt: SD: Medborgarna drabbas av de rödgrönas sjabbel

SD: Medborgarna drabbas av de rödgrönas sjabbel
Visa fler