När blev rökfrihet ett problem?

Replik på debattartikeln "Vitt snus lockar in unga i nikotinberoende" den 1 april.

"Ingen seriös person likställer nikotinets effekt med de negativa effekter som följer av att dra ner rök i lungorna", menar Svenska snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer.

"Ingen seriös person likställer nikotinets effekt med de negativa effekter som följer av att dra ner rök i lungorna", menar Svenska snustillverkarföreningens generalsekreterare Patrik Strömer.

Foto: TT/Svenska snustillverkarföreningen

Debatt2022-04-07 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har i praktiken uppnått målet om en rökfri generation. Bland både svenska män och kvinnor under 29 år är det idag färre än fem procent som röker dagligen, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Ett sådant faktum borde glädja organisationer som säger sig ha till uppgift att minska rökningen och de sjukdomar som följer av att andas in rök och tjära i lungorna. 

Ändå fortsätter hetsen mot de nikotinprodukter som är en utkörsport för många rökare i Sverige, Norge och USA. Tyvärr inte i EU, då snus är förbjudet i andra EU-länder än i Sverige. Men kanske kunde Helen Stjerna och Kristina Sparreljung någon gång fundera lite över hur det kommer sig att det enda landet i EU där snus är tillåtet också är det land där risken att drabbas av hemska sjukdomar som lungcancer och KOL också är lägst? 

Varför vill inte Hjärt-Lungfonden uppmärksamma detta? Varför ignoreras vetenskapliga fakta och offentlig statistik? 

Ingen seriös person likställer nikotinets effekt med de negativa effekter som följer av att dra ner rök i lungorna. Förutom två lobbyister som företräder organisationer som borde veta bättre. Jag träffas gärna för att diskutera vad som kan göras för att minska rökningen ytterligare och vad som kan göras för att skydda barn och hindra att minderåriga använder nikotin. Jag finns tillgänglig när ni vill.