Myndigheterna fördärvar miljö och hälsa

Dags att vakna och börja arbeta för en hållbar användning av naturen så att även kommande generationer kan leva på jorden. 

De nya reglerna för avlopp ställer till det för många fritidshusägare, menar skribenten som pekar på olikheterna i de olika nordiska länderna.

De nya reglerna för avlopp ställer till det för många fritidshusägare, menar skribenten som pekar på olikheterna i de olika nordiska länderna.

Foto: Björn Lindgren/TT

Debatt2019-09-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dags att vakna och börja arbeta för en hållbar användning av naturen så att även kommande generationer kan leva på jorden. Kretslopp av näring från vår matsmältning är nödvändigt men den kommunala avloppshanteringen har misslyckats genom att envisas med att använda och förstöra stora mängder dricksvatten. Det är dock lätt att ordna kretslopp på enskild nivå om man tänker mark istället för vatten, men som jämförelsen nedan visar kan utfallet bli olika, trots liknande naturförhållanden i Norden. 

En norrman, en finne och en svensk fick överta sina föräldrars sommarstugor. Norrmannen gick på tur till sin ”hytte” när sommarferien inleddes. Han njöt av blånande ”fjell” hela sommaren och åt av naturens överflöd av bär och svamp, vars växtnäring han återbördade till marken. På hösten återvände han hem stärkt till både kropp och själ och såg fram mot nästa sommars tur.

Finnen drog till skogs där hans förfäder röjt en liten åkerlapp och byggt en koja med sauna. Han högg upp kommande års vedförråd och värmde sig på så sätt två gånger från samma ved, men behövde inte betala skattetillägg för det. Efter att hans regering studerat kretslopp och beaktat sunt förnuft så hade inte heller han något problem att återbörda till naturen det han ätit. Han avnjöt vedeldade bastubad den kommande vargavintern och såg med tillförsikt fram mot nästa sommar i kojan.

Svensken fick ett föreläggande att åtgärda avloppet på sommarstugan efter en anonym anmälan om hälsofarlig toalettlukt för närboende. Han påpekade att hans närmsta granne var kommunens reningsverk och påpekade att lukt inte kan skada hälsan. Det visade sig att kommunens miljökontor tagit fel, så det var reningsverket som spred dålig lukt. Kommunen använde svenskens kunskap om att lukt inte kan skada hälsan som förevändning för att inte göra något åt reningsverket, med hänvisning till de stora kostnaderna.

De meddelade även att svensken måste ansluta sin sommarstuga till kommunens reningsverk eftersom man sett alger i havsviken nedanför hans stuga, dit reningsverkets spillvatten leddes. Svensken fick även ett föreläggande om 100 000 kr i vite om han fortsatte att använda sin toalett. Svensken överklagade och meddelade att han omöjligen kunde bidra till övergödning av havsviken eftersom han inte hade WC utan endast ett dass. Domstolen konstaterade i sin dom att kommunen hade agerat korrekt rent juridiskt och ålade svensken att betala 300 000 kr för anslutningspunkten, som kommunen så tjänstvilligt ordnat för att koppla hans sommarstuga till reningsverket trots att han ville leva med låg resursförbrukning. Svenskens svaga ekonomi tvingade honom att sälja stugan, som han fick 150 000 kr för. Resten blev en livslång skuld! Kommunen förklarade att han skulle vara glad som alls lyckats sälja stugan. Annars skulle han förutom skulden på 300 000 kr även beskattats med en ökad fastighetsavgift eftersom stugan ökade i värde med kommunalt avlopp istället för miljövänligt torrdass. 

Svensken saknade dock sin stuga mycket och hade trots de uppmuntrande orden svårt att känna sig glad när han inte längre kunde komma ut och röra sig i naturen. Snart förlorade han även sitt jobb som busschaufför, ett jobb han funnit mycket meningsfullt och älskade tack vare positiva möten med människor. Arbetsmarknaden var kärv men till slut erbjöd arbetsförmedlingen honom ett jobb de tyckte passade hans erfarenheter med tvångsanslutning till det kommunala avloppet av hans tidigare stuga. Han erbjöds att inspektera enskilda avlopp med anledning av regeringens lagförslag om avloppsdeklaration. Den förväntas antas samtidigt med ett förslag som kräver att medborgarna anonymt ska tipsa sitt miljökontor om de misstänker att någon uträttar sina naturbehov i naturen.