MP: "Psykisk hälsa är vår högsta prioritet"

Region Kalmar län har inte lyckats möta behovet av BUP-vård i länet. Under lång tid har mottagningarna i Kalmar och Västervik haft svårt att rekrytera och behålla sin personal. Det måste förändras.

Debatt 25 mars 2022 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så kan ske med ett maktskifte i höst när vi gröna representerar de som står upp för en klart förbättrad psykiatrisk vård i vår del av landet!

Bristen på personal inom ungas psykiska hälsa är stor i hela Sverige. Sveriges Radio rapporterade (31/1) att det saknas flera hundra anställda inom BUP i Sverige. Särskilt saknas psykologer, sjuksköterskor och specialistläkare. Den främsta anledningen är inte att det saknas kvalificerad personal (även om det är en bidragande orsak). Den viktigaste anledningen är den dåliga arbetsmiljön på BUP, med ständigt hög arbetsbelastning och dåliga arbetsvillkor. Regionen måste ta sitt arbetsgivaransvar på större allvar. Miljöpartiet vill prioritera att minska personalomsättningen och ge personalen mer inflytande över arbetet.

Vi miljöpartister har en röd tråd, en samling förslag som kan bryta den negativa trenden kring ungas psykiska hälsa och det börjar med skolan, (som vi berört i tidigare inlägg i denna tidning) sedan följer arbetslivet. Kan vuxna som har behov av mer tid med familjen, till exempel småbarnsföräldrar, få chansen att arbeta sex timmars arbetsdag – det ger dem mer fritid – lugn och ro – tid att umgås.  

Friåret är också ett bra sätt att erbjuda människor under stor press en välbehövlig paus från ekorrhjulet. Det kan vara en sjuk närstående som behöver dig eller ditt eget mående som kräver det.

Det som är bra för din hälsa är också bra för att nå hållbar utveckling i samhället! Allt hänger ihop. Mindre stress ger mindre lust till snabb och ogenomtänkt konsumtion, kraven på perfektion kan minska med mer tid för egen friskvård. Då minskar med stressnivåerna. Tid att leva kallar vi det.  

Vi gröna vill också prata mer om hur vi ska välja i livet för att få en god psykisk hälsa. I skolor och på arbetsplatser i hela vårt län.  

Psykisk hälsa är vår högsta prioritet för Kalmar län.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Ett enormt misslyckande från samhällets sida

Ett enormt misslyckande från samhällets sida

Ingen ökning av anmälningar om prostitution • Polisen kampanjar mot att unga ska lägga ut nakenbilder

Ingen ökning av anmälningar om prostitution • Polisen kampanjar mot att unga ska lägga ut nakenbilder

M-politikern: Prostitution bland ungdomar i Västervik

M-politikern: Prostitution bland ungdomar i Västervik

Debatt: L: Trygga elever som mår bra når längre

L: Trygga elever som mår bra når längre

"Nio olika kontakter att hålla reda på" • Tung börda för familjer – vid särskilda behov • Riksdagspolitiker mötte nyckelpersoner i Västervik

"Nio olika kontakter att hålla reda på" • Tung börda för familjer – vid särskilda behov • Riksdagspolitiker mötte nyckelpersoner i Västervik
Visa fler