Minskade vägbidrag drabbar landsbygden

Undertecknad är en gammal man som varit aktiv i det kommunala livet sedan slutet av 60-talet, alltså i 60 år. Har varit engagerad i de flesta styrelser och nämnder. Det sista uppdraget hade jag i kommunrevisionen i 10 år.

Vägnätet på landsbygden är viktigt för hela kommunen, menar skribenten som oroas över de neddragna bidragen till vägsamfälligheter.

Vägnätet på landsbygden är viktigt för hela kommunen, menar skribenten som oroas över de neddragna bidragen till vägsamfälligheter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-02-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Före valet 2022 fick vi kommunmedborgare partiernas program inför framtiden. Då var alla eniga om satsningar på landsbygdsfrågor. Innan jag slutade som revisor fick vi en sista gång, i december 2022,en redovisning av våra duktiga ekonomer om det ekonomiska läget i kommunen. Vår ekonomi var god.

Vi hann knappt börja det nya året förrän den nya majoriteten började varsla om att stänga förskolor, bibliotek, höja hyror, det mesta på landsbygden. Det var inte vad man lovade före valet. Varför är ni i majoriteten så hatiskt inställda till landsbygden?

Det sista som kom var minskade bidrag till vägsamfälligheterna med 25 procent. Vi har väldigt många vägar på landsbygden som kommunen har nytta av. Till exempel skolbussar, hemtjänst, sopbilar, räddningstjänst, ambulans, mm. Vi har snart ingen postgång, ingen tidningsutdelning heller.

Vi har inte fått någon information om neddragna bidrag förrän det var beslutat. En KS-ledamot skrev att vi var tvungna till det för att rädda budgeten. Dom pengarna är väl felräkningspengar för kommunen totalt sett. Jag har alltid strävat efter rättvisa mellan stad och landsbygd. Jag tror att vissa politiker är dåligt informerade vad bidrag till vägar på landsbygden betyder för oss. Beslutet är också nytt reglemente för framtiden och inte bara för i år. 

Är det här er negativa inställning till oss som bor här? Varför går det en så klar linje mellan majoriteten och oppositionen i denna fråga som har så stor betydelse för kommunen?

I debatten om att kriget kommer nära oss, sa man från regeringshåll att det gäller att vi har bra vägnät även på landsbygden, men det har väl majoriteten inte hört talas om. 

Jag skriver inte det här för att bli osams med er i majoriteten, men jag tycker att det har gått för långt.