Miljöpartiet bär skulden för de höga elpriserna

Debatt 22 december 2021 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "M:s energipolitik största hindret för lägre elpriser" den 14 december.

Dagens höga elpriser är ett direkt resultat av regeringens misslyckade energipolitik. I stället för att Miljöpartiet och Socialdemokraterna tar ansvar för situationen får hushåll och företag ta bördan för misslyckandet i form av höga elräkningar.  

Miljöpartiet gick till val 2014 på att stänga ned kärnkraften. Under Miljöpartiets sju år i regeringsställning har de gjort allt för att infria vallöftet. Tyvärr ser vi hur de mångt och mycket lyckats – med god hjälp av både Socialdemokraterna och Centerpartiet – och resultatet har blivit fyra nedstängda reaktorer.  

Fyra nedstängda reaktorer i ett läge där efterfrågan på ren el förväntas dubbleras till 2045. Ska vi klara elektrifiera våra transporter och möjliggöra industrins omställning behövs alla fossilfria energislag – vindkraft, vattenkraft och kärnkraft. För Miljöpartiet är hatet mot kärnkraft större än viljan att på riktigt minska utsläppen. Lite ironiskt för ett parti som kallar sig Miljöpartiet.  

Verkligheten har kommit ikapp Miljöpartiet och vi förstår att de är nervösa och känner sig nödgade att försöka lägga skulden på någon annan. Tillsammans med Socialdemokraterna har Miljöpartiet nedmonterat det elsystem som tjänat Sverige så väl tidigare. När man lade ned kärnkraften utan att ha ett trovärdigt svar på hur tomrummet skulle fyllas skapade man dagens situation där hushåll behöver oroa sig för höga elräkningar och företag har svårt att etablera sig och bygga ut sin verksamhet på grund av elbrist i stora delar av landet.

Sverige behöver en ny regering och en ny energipolitik. Moderaterna är beredda att axla det ansvaret. Efter valet kommer vi ta ansvar för att Sverige åter ska ha en stabil och ren elförsörjning till ett rimligt pris. Till dess kan Miljöpartiet med fördel fortsätta skriva debattartiklar. De gör definitivt mindre skada för Sverige på så sätt.  

Jan R Andersson (M), riksdagsledamot
Malin Sjölander (M), regionråd i opposition
Pär-Gustav Johansson (M), regionråd i opposition
Carl Dahlin (M), regionråd i opposition
Jonas Lövgren (M), regionråd i opposition


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Debatt: Svenskar, stå på er och våga ifrågasätta staten!

Svenskar, stå på er och våga ifrågasätta staten!

Debatt: Debattören trillar själv ner i okunskapens fack

Debattören trillar själv ner i okunskapens fack

Debatt: Stor okunskap kring olika energislag

Stor okunskap kring olika energislag

Debatt: Kärnkraft har ingen plats när elbehovet ökar

Kärnkraft har ingen plats när elbehovet ökar

Debatt: Det handlar om frihet att själv få välja färdsätt!

Det handlar om frihet att själv få välja färdsätt!
Visa fler