Sverige har haft världens bästa energiförsörjning baserat på en mix av vattenkraft och kärnkraft. Utvecklingen drevs av teknikens möjligheter och marknadens behov. Sedan fick vi gröna rörelser som ville se ”sol, vind och vatten” i stället för kärnkraft. Symbolerna och ideologin kom att betyda mer än kunskap, nytta, kostnad och konsekvens. Den goda situationen vi hade år 1985 öppnade för en politisk lekstuga där man kunde ta vilka beslut som helt utan att det egentligen gjorde så mycket.
När Barsebäcks två reaktorer stängdes uppstod en ansträngd situation i södra Sverige. Man började bygga vindkraft. Det fungerar bra när det blåser. Men när det är vindstilla i Sverige är det vanligtvis vindstilla även i Danmark och Tyskland. Det förorsakar våldsamma svängningar.
I Tyskland har man haft liknande politisk utveckling några år före oss. Det har inte gått så bra och deras Energiewende har blivit ett stort fiasko för tyskarna med enorma kostnader utan att kärn- och fossilkraft kunnat avvecklas.
I en debattartikel i VT anser Torbjörn Vennström att vi ska bygga mer vindkraft. Ack så tokigt tänkt. Det behövs rätt mängd energi i rätt tid på rätt plats och det klarar inte vindkraft. De problem som förorsakas av svajig vindkraft förvärras om vi bygger mer svajig vindkraft. Energiexperten Elsa Widding anser att det enda alternativ vi har nu för att ersätta stängda kärnkraftverk är att bygga gaskraft, det vill säga samma väg som Tyskland gått. Det är visserligen fossil energi, men det går snabbt och är billigt under en övergångstid.
Vindkraft är problematisk även därför att den är så miljöförstörande och tär på jordens resurser. Betongklumpen och de enorma vingarna går inte att återvinna. På flera ställen där vindkraft avvecklats har skrotet fått ligga eller grävts ned i marken. Följande tabell visar åtgången av material för olika energislag per TWh el:
Solkraft 15 000 ton
Vindkraft 9 000 ton
Nuvarande kärnkraft 840 ton
Kärnkraft Gen4 250 ton
Nästa år tar Finland i bruk sitt försenade kärnkraftverk som kommer att ge 12 TWh/år vilket är hälften av vad svensk vindel ger. Då upphör exporten av el till Finland och svensk vindel blir ännu svajigare.
På litet längre sikt, cirka 10 år, har vi tillgång till småskalig kärnkraft Gen4 för el och värme. Tekniken håller på att bli kommersiellt beprövad i Ryssland, Kina, USA och Kanada. Bränslet finns redan i Oskarshamn och räcker för Sveriges behov i 1 000 år. Det kan bli ett lysande exempel på cirkulär ekonomi.