Mer måste göras – och det är bråttom

Världens ledare har just lämnat klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Att enas om att höja ambitionerna i klimatarbetet och öka finansieringen till fattigare länders omställning har varit i fokus. För oss miljöpartister är det uppenbart att mycket, mycket mer måste göras, och att det är bråttom.

Minskade utsläpp och begränsad temperaturökning är viktiga delar i klimatarbetet. Klimatkrisen drabbar även Sverige och extremväder, som översvämningen i Gävle, i somras är ett exempel.

Minskade utsläpp och begränsad temperaturökning är viktiga delar i klimatarbetet. Klimatkrisen drabbar även Sverige och extremväder, som översvämningen i Gävle, i somras är ett exempel.

Foto: TT/Kollage

Debatt2021-11-18 10:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått sex år sedan alla länder lovade att begränsa den globala temperaturökningen till 2 grader, med sikte på 1,5 grader. Alla måste göra mer, såväl Sverige som EU och alla andra länder. Priset blir bara högre om vi inte agerar.

Miljöpartiet är det enda partiet som har presenterat en heltäckande plan för hur Sverige ska nå nära nollutsläpp till 2035 – ett mål i linje med 1,5-gradersmålet. Bland annat föreslår vi en omställningslag för att göra industrin fossilfri till 2030, stora investeringar i förnybar energi och utbyggd järnväg i hela landet. Miljöpartiet vill också att den som bor på landsbygden och är beroende av sin bil ska få särskilt stöd i omställningen.

Klimatpolitiken behöver skärpas, såväl lokalt i Västerviks kommun som nationellt och globalt. Inget enskilt land kommer att lösa klimatkrisen, det krävs mer samarbete och mer solidaritet, inte mindre. Det är de fattigare delarna av världen som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Där torkar grödor bort och skogar brinner upp. Boskap och människor törstar ihjäl. Hela samhällen svämmar över. Miljöpartiet har drivit igenom att klimatbiståndet ska fördubblas till 2025. Då kan fler länder minska utsläppen snabbare.

Klimatkrisen kommer även att drabba Sverige, inte minst genom extremväder liksom översvämningen i Gävle. Den typen av extremväder drabbar även Västerviks kommun svårt, snökaoset på 80-talet, stormen Gudrun 2005, askmolnet från Island 2010 och extremtorkan 2018 med vattenbrist är bara några exempel vi redan känt av.

Miljöpartiet är det enda partiet som kämpar hårt för klimatet på alla nivåer vi är verksamma. I EU-parlamentet kämpar vi för att skärpa handeln med utsläppsrätter så att utsläppen minskar snabbare, och för att inrätta skarpa klimattullar mot länder som inte sätter pris på klimatförstöring.  

Det är uppenbart att det bara finns ett klimatparti.