För arbetstillfällena, tillväxten, konkurrenskraften, energitryggheten och företagen är det avgörande att det finns en pålitlig elproduktion. Kärnkraften står för cirka 40 procent av den svenska elproduktionen och är förutom att vara nära nog koldioxidfri, dessutom stabil och pålitlig. För ett land som Sverige, med kalla vinterdagar och ett stort beroende av elintensiv industri, är stabila och konkurrenskraftiga priser avgörande. Att helt avveckla Oskarshamns kärnkraftverk vore därför förödande för hela södra Sverige, industrin, jobben och tillväxten.
Även med ny teknik och ökande andel förnybar energi kommer kärnkraften vara en fortsatt viktig del för vårt lands energiförsörjning under många år framöver. Därför är det väsentligt att reaktorn O3, med en effekt på 1450 MW, fortsätter leverera energi till södra Sverige efter att både O1 och O2 tvingats stänga i förtid. Fram till dess att O3 också stängs kommer reaktorn att ha levererat nog med energi till att försörja hela Sverige med el under fyra år.
Energiöverenskommelsen har genom moderat inflytande räddat kärnkraftens plats i svensk energipolitik. Kärnkraftens akuta problem har hanterats genom att effektskatten nu helt och hållet slopas. Avskaffandet av effektskatten har varit helt avgörande för att OKG valt att återinvestera i O3 som nu kan leva vidare i flera år till. Det kommer även att vara möjligt att bygga tio nya reaktorer och det ska heller inte vara möjligt att, som man gjorde med Barsebäck, politiskt stänga ned kärnkraft. Detta gäller även efter år 2040. Nedläggningen av reaktorerna i Barsebäck 1999 och 2005 bidrog nämligen till ett elunderskott i södra Sverige som vi fortsatt lider av idag i kombination med bristen på investeringar i överföringskapacitet och ny elproduktion i södra Sverige.
Det krävs en trygg energiförsörjning för svensk industri till konkurrenskraftiga priser. Sverige möter ständigt nya energiutmaningar, framförallt när det gäller att klara effektbehoven, på tio års sikt. Då kommer även en ansenlig del av elproduktionen att tas ur drift på grund av tekniska, ekonomiska och politiska orsaker. För att klara en trygg energiförsörjning krävs därför en långsiktig energipolitik där vi värnar och använder kärnkraften. Det är en investering i fler industrijobb i Sverige. Svensk industri behöver goda villkor och ska känna sig trygg med att politiken underlättar istället för att försvåra.
Energipolitiken ska fortsatt utformas för att värna klimatet, vara ekologiskt hållbar, säkra el till konkurrenskraftiga priser och garantera att el finns när vi behöver den. Det vore förödande för jobb, tillväxt och svenska hushåll att i förtid avveckla den svenska kärnkraften. Även med ny teknik och ökande andel förnybar energi kommer kärnkraften att vara en fortsatt viktig del för vårt lands energiförsörjning under många år framöver. Vår målsättning är därför att vårda kärnkraften i kombination med en satsning på nya, tekniska möjligheter. Så säkrar vi jobben, företagen och välfärden i vårt samhälle.