Mäns våld mot kvinnor ska upphöra!

Budskapet från oss socialdemokrater är tydligt: Mäns våld mot kvinnor ska upphöra!

Våld i hemmet är ett stort samhällsproblem som främst drabbar kvinnor. Nu föreslår skribenterna ett stort antal åtgärder för att komma tillrätta med problemet en gång för alla.

Våld i hemmet är ett stort samhällsproblem som främst drabbar kvinnor. Nu föreslår skribenterna ett stort antal åtgärder för att komma tillrätta med problemet en gång för alla.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2021-11-25 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våld i hemmet är ett stort samhällsproblem som främst drabbar kvinnor. Kvinnor utsätts för olika former av misshandel av män som de är eller har varit i relation med. Det försätter utsatta kvinnor i en situation där de kan tvingas fly från hemmet ensamma eller med barn. I alltför många fall går det till och med så illa att kvinnor mister sina liv.  

För oss socialdemokrater är det en självklarhet att alla ska kunna känna sig trygga i sina hem. När så inte är fallet måste trygghetssystemen inom välfärden finnas där för att hjälpa till. Ett starkt samhälle är avgörande del för att utsatta kvinnor ska kunna få hjälp under en av deras svåraste situationer i livet. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har tagit stora kliv i arbetet för att motverka våld i nära relationer med bland annat straffhöjningar, utbildningar och resurser till socialtjänsten och jämställdhetsmyndigheten med mera. Hela 34 punkter finns för att komma närmare att lösa problemet.  

Socialdemokrater från alla kommuner i Kalmar län har tagit ett handslag på följande åtgärder:

1. Att regionen och kommunerna stödjer de kvinnojourer som finns i länet. Det ska finnas möjlighet att bedriva och finansiera verksamheten långsiktigt med hjälp av avtal för samverkan mellan offentlig och idéburen sektor.

2. Att alla kvinnor som utsätts för våld i nära relationer ska erbjudas alternativt boende. De kommunala bostadsbolagen bör samverka över kommungränserna för att möjliggöra det i samverkan med kvinnojourer och kommuner. Privata bostadsbolag ska ha möjlighet att delta.

3. Att vårdkedjan fungerar väl. Vården har en viktig roll för att uppmärksamma och larma, även för att stödja och vårda den som utsatts för våld i nära relationer. Det är viktigt att alla kvinnor får återkommande tillfällen att vara ensamma i rummet med sin vårdkontakt.

4. Att alla barn och unga som upplever våld i sina hemmiljöer ska få hjälp och stöd. Information i skolan och andra miljöer där barn och unga vistas är avgörande. Kommunförbundet bör initiera ett arbete för att stödja och stärka kommunernas arbete riktade till barn och unga.

5. Att vi bryter stigmatiseringen av kvinnan genom att fortsätta tala om detta samhällsproblem för vad det är: Mäns våld mot kvinnor och hedersförtrycket som uttryck för det alltjämt rådande patriarkatet.

Att leva med en partner ska vara något som man känner en trygghet och glädje i. Därför kommer vi socialdemokrater alltid kämpa för att alla former av våld i nära relationer ska upphöra.  

Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län; Tomas Kronståhl, riksdagsledamot; Laila Naraghi, riksdagsledamot; Björn Pettersson, riksdagsledamot; Angelica Katsanidou, regionstyrelsen ordförande; Peter Wretlund, regionråd; Yvonne Hagberg, regionråd; Mattias Adolfson, regionråd; Dan Nilsson, kommunalråd i Västervik kommun; Helen Nilsson, oppositionsråd i Vimmerby kommun; Tomas Söreling, oppositionsråd i Hultsfred kommun; Jonas Erlandsson, oppositionsråd i Högsby kommun; Andreas Erlandsson, kommunalråd i Oskarshamn kommun; Robert Rapakko, oppositionsråd i Mönsterås kommun; Johan Persson, kommunalråd i Kalmar kommun; Tobias Fagergård, oppositionsråd i Nybro kommun; Maria Ixcot Nilsson, oppositionsråd i Emmaboda kommun; Matilda Wärenfalk, kommunalråd i Mörbylånga kommun; Ilko Corkovic, kommunalråd i Borgholm kommun; Henrik Nilsson Bokor, kommunalråd i Torsås kommun