Skandalöst hanterande av vindkraftsfrågan

I måndags tog kommunfullmäktige, KF, beslutet att lägga in sitt veto mot vindkraftsutbyggnaden i Tribbhult. Stort, stort tack för det!

Debatt 23 november 2021 14:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två partier tyckte dock annorlunda, C och MP. 

Jag har några frågor till er, och först ut blir Conny Tyrberg (C): Du sa under KF att det dig veterligen inte bor några åretruntboende i Tribbhult. Då undrar jag: har du någonsin besökt nämnda område? Svaret måste ju vara nej, eftersom du, om du hade gjort det, skulle ha vetat att det bor många åretruntboende där! Dessutom ska man inte glömma att vindkraftsindustrin i Tribbhult skulle påverka så många fler människor. Samhället Hjorted skulle ha berörts. Där bor det flera hundra människor, inklusive undertecknad. Varför har de boende då inte reagerat tidigare? Svaret är enkelt: får man inte information om vad som är på gång att hända är det svårt att engagera sig!  

Nästa fråga måste gå till Fredrik Lindwall (C) som ju under KF sa att ”vi måste sänka våra koldioxidutsläpp och det gör vi om vi bygger mer vindkraft.” Exakt hur menar du att vi sänker våra utsläpp av koldioxid med hjälp av vindkraft, Fredrik Lindwall? När man gjort livscykelanalyser över våra energikällor hamnar ju vindkraften högt när det gäller utsläpp av koldioxid (jämfört med vattenkraft och kärnkraft) under sin livslängd. Källa: Vattenfall.  

undefined

Dessutom medför en utbyggnad av industriell vindkraft att stora arealer mark skövlas för att bereda plats för dessa gigantiska stål- och plastkonstruktioner. Skogen binder ju som bekant koldioxid… Den ekvationen går inte ihop för mig. Hur kan Centerpartiet, som ofta benämns som ett landsbygdsparti, tycka att utbyggnaden av vindkraft i industriell skala är något bra för landsbygden? Hur kan Centerpartiet tycka att det är rimligt att boende på landsbygden ska tvingas bo granne med vindkraftsindustrier? Det finns som bekant boende som kommer att få vindkraftverk mindre än 600 meter från sitt hus. Är det verkligen rimligt? WHO rekommenderar ett säkerhetsavstånd på minst 800 meter, vilket man alltså inte tar någon som helst hänsyn till.  

Akko Karlsson (MP) uttalade sig också under KF, emot kommunens förslag om veto mot Tribbhult. Hon sa bland annat att ”Vår kommun får inte tas till fånga av människor som vill ha sin semesterbostad i våra skogar. Våra skogar tillhör våra kommuninvånare.” Du får gärna utveckla ditt resonemang, Akko. Om skogarna nu tillhör oss kommuninvånare – inte minst oss boende runt Hjorted med omkrets där det planeras för industriell vindkraft – då är det väl bara rimligt att vi som bor här reagerar och protesterar när vindkraftsbolag vill skövla nämnda skogar och plantera stålmonster där? Vi behåller hellre våra träd! Sen kanske du bör kolla upp fakta, Akko. Facebookgruppen heter ”Nej till mer vindkraft i vackra Västerviks kommun” och inget annat.  

Det här är mina personliga tankar och åsikter. Jag vill poängtera att jag är emot industriell vindkraft, och att jag reagerar starkt på tillvägagångssättet som detta har hanterats på. Människor har rätt att få den information de behöver för att kunna bilda sig en uppfattning. Nu har de inte fått det i tid för att kunna påverka och överklaga. Det är skandalöst, och enligt min mening är det inget konstigt alls att reaktionerna nu blivit som de blivit.  


 
 
 
 
 
 
Vindkraft i Tjust

23 vindkraftverk kan byggas på kommungränsen • Möten om projektet i veckan

23 vindkraftverk kan byggas på kommungränsen • Möten om projektet i veckan

Misstänkt artskyddsbrott vid vindkraft nobbas av kommunen – trots att mer tjäder har hittats

Misstänkt artskyddsbrott vid vindkraft nobbas av kommunen – trots att mer tjäder har hittats
Visa fler
Ämnen du kan följa