Mindre bra är att utsagor inte har kollats upp och att den faktagranskning man förutsätter sker av redaktionerna inte har gjorts.
I andra medier än VT har uppgifter förekommit där man får uppfattningen att fel är begångna i hanteringen av e-förslaget om separata badtider vid vissa tillfällen för kvinnor och män. Man får också intrycket att förslaget kan och ska stoppas, att demokratiberedningen har haft sammanträde i januari och diskuterat frågan. Inget av detta stämmer.
Möjligen kan detta ha inspirerat förra lördagens ledare i VästerviksTidningen ”E-dörrvakter och simhallsprinciper” (VT 200201). Ledarskribenten menar att det finns grindvakter som stoppat e-förslag godtyckligt. Fakta i detta fall är att de regler och principer som finns och som har beslutats i politisk enighet har följts (https://e-forslag.vastervik.se/). Anledningen till att ett e-förslag inte publiceras kommuniceras alltid med förslagslämnaren och ofta förs en dialog. Om ett förslag anses stoppat av skäl som inte är rimliga förväntar vi oss att vi får en signal om det så att vi kan korrigera vår hantering om det skulle behövas.
Det är i detta fall en enskild politiker med ett uppdrag i demokratiberedningen som har haft synpunkter på hanteringen av det aktuella förslaget. Demokratiberedningen har ännu inte haft något möte i år och synpunkterna har inte hanterats av beredningen. Med anledning av synpunkterna har fullmäktiges presidium granskat hanteringen av förslaget. Presidiet var överens om att inga formella fel hade begåtts i hanteringen av förslaget.
Presidiet enades också om att i de e-förslag som fortsättningsvis kommer in så ska en granskning ske så att det inte kan uppfattas som att förslaget kommer från någon som har mandat att företräda en hel förening. Det bör alltså inte stå ett namn och en förening som avsändare, utan endast ett namn. Att förslaget i övrigt skulle vara skrivet i vi-form är inget som kommunen har uttalat är ett problem eller skäl för att inte publicera det. Vi har heller inte uttalat oss kring hur processen med insamlandet av underskrifter går till och kring vilka som skriver under förslagen, då vi inte ser något problem med nuvarande system. Vid misstankar om upprepade missbruk av systemet, till exempel om samma person skriver under samma förslag flera gånger, så kan det finnas anledning att se över detta.
Möjligheten att logga in i tjänsten med bank-ID finns, vilken infördes efter ett önskemål från en medborgare som lämnade in e-förslag. Att däremot kräva bank-ID för att kunna lämna eller underteckna förslag vore att begränsa möjligheten för ett antal medborgare att lämna förslag, bland annat barn och ungdomar.