Många brister i hygienrutiner

Coronapandemin har aktualiserat vikten av att hygienrutinerna inom vård och omsorg alltid följs.

Skribenterna undrar vad den politiska ledningen gör för att alla anställda inom omsorgen har koll på hygienrutinerna.

Skribenterna undrar vad den politiska ledningen gör för att alla anställda inom omsorgen har koll på hygienrutinerna.

Foto: Jens Alvin

Debatt2020-07-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks kommun bär som arbetsgivare ansvaret för arbetsmiljön och därmed också för att hygienrutinerna inom omsorgen fungerar. Det är dock tydligt att det på detta område, liksom på andra områden som rör omsorgen om våra äldre, finns brister i Västerviks kommun.

Patientsäkerhetsberättelsen för 2019 för Västerviks kommun visar till exempel att av de 169 medarbetare i omsorgen som besvarade en enkät med nio kryssfrågor om basala hygien-rutiner, hade endast 22 medarbetare alla rätt. Det har också varit åtskilliga medarbetare och chefer som inte svarat på enkäter om basala hygienrutiner. Likaså har uppslutningen varit dålig då det gäller utbildningar för semestervikarier i hygien, läkemedel, kroppskännedom, förflyttningar och hantering av lyft och lyftselar. Till 240 utbildningsplatser kom bara 168 till utbildningen. 

Sverigedemokraterna har med anledning av detta till nästa kommunfullmäktige ställt en interpellation till socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C). Vi vill veta vad Ingela Svensson gör för att säkerställa att alla medarbetare inom omsorgen har den kunskap som krävs om gällande hygienrutiner och om andra områden relaterade till arbetsmiljö och patientsäkerhet. Det är en katastrof om smitta sprids till äldre och sköra på grund av att kommunen inte levt upp till sitt ansvar. Vi förväntar oss att Ingela Svensson agerar kraftfullt för att alla medarbetare i fortsättningen har fullständig kännedom om hygienrutinerna inom omsorgen.

Motsvarande gäller också på ett annat område som berör våra äldres välbefinnande, nämligen munhälsan, som står i nära samband med hälsan i övrigt. Region Kalmar län ska svara för att avgiftsfria uppsökande munhälsobedömningar bedrivs bland personer med omfattande omsorgsbehov på särskilda samt ordinära boenden. Bedömningarna utförs av tandhygienister från Folktandvården. Dessa utbildar också kommunens munvårdsombud och övrig kommunal omsorgspersonal. För att munhälsobedömningarna ska vara meningsfulla förutsätter det att samarbetet med kommunen fungerar fullt ut. Omsorgspersonalens kompetens är i sin tur avhängig av att man genomgår de stadgade årliga utbildningarna.

Då det gäller utbildningarna i munhälsa sjunker antalet deltagare idag markant i flertalet kommuner i länet, vilket också gäller här i Västervik: enligt Folktandvårdens redovisning har de tre senaste åren, 2017-2019, det genomsnittliga antalet personer som årligen genomgått utbildningarna i Västerviks kommun sjunkit från 376 till 264 jämfört med de fem föregående åren, 2012-2016. 2019 var det endast 173 personer som genomgick utbildningarna i Västerviks kommun. Då det gäller munhygien ligger Västerviks kommun något sämre till än länets kommuner i snitt, med 32% med dålig munhygien (länssnitt 29%), liksom 24% med karies som måste åtgärdas (länssnitt 18%) och 14% med tandlossning (länssnitt 11%). 

Även här förväntar vi oss svar från Ingela Svensson på frågan hur det för framtiden ska säkerställas att alla medarbetare i fortsättningen har de kunskaper de behöver då det gäller omsorgstagarnas munvård och munhälsa. Det är också angeläget att veta hur munhygienen säkerställs under pågående coronapandemi. 

Västerviks kommun måste ta sitt ansvar för att samtliga medarbetare inom omsorgen har de kunskaper som krävs för att alltid kunna göra sitt bästa och känna trygghet i sitt arbete. Det är också förutsättningen för att alla våra äldre ska få den omsorg och trygghet som de har rätt att kräva.