Majoriteten livrädda för besparingar

Debatt2017-08-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Digitaliseringen och utvecklingen av nya e-hälsolösningar erbjuder möjligheter att tillgodose det ökande vårdbehovet i framtiden och föra vården närmare patienterna.

Potentialen är så stor att vi ser digitaliseringen som ett prioriterat område i våra politiska riktlinjer inför höstens budgetarbete. Landstinget måste öka tempot för införandet av nya e-hälsolösningar och bli bättre på att använda digitaliseringen för att utveckla vården i alla delar.

Den snabba utvecklingen gör att det hela tiden kommer nya lösningar som kan förenkla arbetet för landstingets medarbetare, skapa nya möjligheter att till exempel ge vård på distans och frigöra resurser. Som politiker avstår vi därför från att föreslå vilka tekniska lösningar landstinget bör satsa på.

Däremot vill vi att landstinget tar fram en plan för hur en större del av vården ska bli tillgänglig virtuellt och patienten kunna förbereda besök genom att digitalt redogöra för sin sjukdomshistoria. Det övergripande målet ska vara att öka tillgängligheten totalt sett.

Landstingets digitalisering behöver samtidigt ske med ett större fokus än hittills på de effektiviseringar som kan göras. Den rödgröna majoriteten har som vanligt varit livrädd för att använda ordet besparingar i sammanhanget och sända ut budskapet att ny teknik riskerar att göra medarbetare arbetslösa. Helt i onödan; ingen med insyn i vården kan tro att det blir aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Vi vill att landstinget tar fram en modell för att vid varje införande av en ny e-hälsolösning frigöra resurser som kan sparas in, eller snarare användas där de behövs bättre i vården.

Digitaliseringen kan ersätta många fysiska besök, underlätta vårdplanering och skapa möjlighet till större patientdelaktighet. Det är dags att öka tempot.

Läs mer om