M: S blandar korten – ger felaktig bild av regeringen

I en replik med högt tonläge försöker länets tre Socialdemokratiska riksdagsledamöter sabla ned regeringens omfattande satsningar på vården. Samtidigt tycks de helt bortse från att deras eget parti bär huvudansvaret för vården i Region Kalmar län.

Debatt2024-05-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på replik: "Moderaterna prioriterar lyx-rot framför hälso- och sjukvård"

S beskriver lättnader för vanligt arbetande folk i form av rot- och rutavdrag, som helt förödande för sjukvården. Man blandar korten för att sätta en felaktig bild av regeringen. Moderaterna prioriterar hälso- och sjukvården. Vi prioriterar att alla människor ska få vård i tid och att medarbetarna ska ha goda arbetsvillkor och löner. Den Moderatledda regeringen lämnar inte heller regionerna i sticket, trots deras eget ansvar liksom självbestämmande.

I rådande svåra ekonomiska läge med hög inflation har regeringen stöttat såväl kommuner som regioner. I höstbudgeten för 2023 la regeringen en tredjedel av det totala reformutrymmet på välfärden. I höstbudgeten för 2024 gick hela 40 % av det totala reformutrymmet till välfärden. I vårändringsbudgeten gav vi ytterligare 6 miljarder till regionerna, vilket är ett tillskott som motsvarar 7000 sjuksköterskor. Samtidigt stöttar regeringen regionernas arbete med effektiviseringar. Utvecklingen med ökad administration måste vändas för att frigöra mer tid för patienterna.

Socialdemokraterna har öppnat upp för en generell arbetstidsförkortning med bibehållen lön. En arbetstidsförkortning för anställda med kontaktyrken (såsom sjuksköterskor och omsorgspersonal) i kommuner och regioner på 2 timmar per vecka, skulle kosta skattebetalarna 24 miljarder kronor och kräva att det rekryteras 41 000 anställda. Hur går det då ihop med S budskap om ”vårdkris” och ”behovet av mer resurser”? Svaret är att det naturligtvis inte går ihop alls, utan det är precis som vanligt när det gäller att räkna med ”sosse-matte” - villfarelser. Det är en omöjlig ekvation att människor ska kunna jobba betydligt färre timmar, få lika mycket betalt och att skatteintäkterna i slutändan skulle bli större. S bygger luftslott, M löser problem.

Endast en stark arbetslinje kan bygga välfärden och det är den Moderatledda regeringen som står för återupprättandet av detta. I det saknar den samlade vänstern helt trovärdighet.

Malin Sjölander (M), regionråd

Pär-Gustav Johansson (M), regionråd

Carl Dahlin (M), regionråd

Marie Nicholson (M), riksdagsledamot

Lars Engsund (M), riksdagsledamot

Johan Hultberg (M), Gruppledare för Moderaterna i riksdagens socialutskott