Tjustbanan har 170 000 resenärer per år. Den kan likt andra banor av samma klass, som rustas upp till helsvetsad räls få tio gånger fler resenärer. Det fick Blekinge kustbana. Banan Ystad – Simrishamn fick efter upprustning åtta gånger fler resenärer.
Tåget är det överlägset snabbaste landtransportmedlet. Därför satsar man på tågen i hela den utvecklade delen av världen. Men visst kostar det att uppgradera Tjustbanan. Vill man ha helsvetsad räls och elektrifiera banan kostar det cirka en miljard kronor för de tio mil som i dag har skarvspår. Det kan jämföras med Botniabanan mellan Kramfors och Umeå som blev klar 2010 och kostade cirka en miljard per mil, det vill säga tio gånger mer per mil. Maxfarten där är cirka 200 kilometer i timmen. Ostlänken beräknas nu kosta nära fyra miljarder kronor per mil. Det är således 40 gånger mer per mil än en upprustad Tjustbana.
Med tanke på hur lite Trafikverket i Nationell plan 2018-2029 satsar på Kalmar läns infrastruktur, knappt 3 000 kronor räknat på invånare mot cirka 20 000 kr i genomsnitt i Sverige (SCB och Trafikverket), kräver rättviseskäl att Trafikverket ändrar sin storstadsfixering och även satsar på andra banor än mellan storstäderna. Region Kalmars beslut att anslå LTA-pengar, det vill säga statsbidrag som regionen själv får förfoga över för infrastrukturen, är ett första steg att knyta samman Region Kalmar med övriga landet. Den nu beslutade satsningen innefattande åtgärder i plankorsningar, trädsäkring och rälsbyte är ett första bra steg i riktning mot högre hastigheter. Med en rättvisare nationell fördelning av investeringsmedlen skulle invånarna i Kalmarregionen kunna få lika snabba förbindelser som stambanekommunerna.
I krönikan den 29 augusti ondgör sig tidningens ledarsida över satsningen. Ledarsidan argumenterar för billigare buss och biltrafik i stället. Men då bortser han från att sådan kan inte mer än marginellt närma Region Kalmar till Östergötland ens om man finge motorväg. Modern järnväg tillåter hastigheter upp till 200 kilometer i timmen, ungefär det dubbla mot motorväg.
Västerviks kommun tappar invånare. Sedan år 2000 har befolkningen minskat med över tre tusen personer. Om man kan medverka till att människor kan bo kvar och inte tvingas flytta till tillväxtorter, där man måste bygga nytt, sparar samhället i vidare bemärkelse mellan en och två miljoner kronor per person enligt SCB. De tolv milen mellan Västervik och Linköping skulle kunna ta cirka en timme med moderna tåg på upprustad bana. Det är ett bra mål att verka för. Västervik är värd ett bättre öde än att förtvina. Järnvägssatsningen är en viktig del för att vända utvecklingen rätt!