Lönlöst för många att jobba för sin pension

Det måste löna sig att ha arbetat ihop sin pension.

För många som jobbar hårt ett helt arbetsliv blir pensionen en besvikelse. Nu kräver skribenterna att politikerna måste renovera pensionssystemet.

För många som jobbar hårt ett helt arbetsliv blir pensionen en besvikelse. Nu kräver skribenterna att politikerna måste renovera pensionssystemet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-11-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tre av fyra svenskar, i dag och imorgon, lönar det sig dåligt att arbeta ihop sin pension. Medan det för en av fyra svenskar troligen kommer att löna sig. För merparten av oss kommer det alltså inte att löna sig att ha arbetat för vår pension.

Ändå var tanken med det nya pensionssystemet att pensionen i högre grad ska bygga på utfört förvärvsarbete. Detta levs alltså inte upp till idag. Pensionssystemet liknar nu alltmer ett folkpensionssystem där alla får ungefär samma allmänna pension.

Vi är många som har betalat eller betalar in till pensionen med arbetstid och slit och sedan upplever att den pension man får är en stor besvikelse. När det saknas koppling mellan arbetsinsatser och pensionsnivå minskar tilliten till systemet och människor ifrågasätter nyttan med att arbeta för pensionen.

Politiska beslut de senaste åren har bidragit till denna utveckling. Grundskyddet har höjts och inkomstpensionstillägget har införts. Men samtidigt har förstärkningar av den inkomstrelaterade allmänna pensionen och åtgärder för ett verkligt längre arbetsliv negligerats.

Vi från SPF Seniorerna menar att politiken måste renovera systemet snarare än rasera det. Brandkårsutryckningar som skattesänkningar, olika tillägg och utdelning av överskott räcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar, då måste avsättningarna till inkomstpensionen höjas och komma både dagens och framtidens seniorer till del.

Sven-Erik Karlsson, distriktsordförande
Eva-Lena Fungmark, 1:e vice distriktsordförande
Lars Hamrin, 2:e vice distriktsordförande
SPF Seniorerna Kalmar län