Levande centrum gynnar Västervik

Annika Boman, Västervik Framåt.
Ett levande centrum och ett bättre näringslivsklimat motsätter inte varandra.

Annika Boman, Västervik Framåt. Ett levande centrum och ett bättre näringslivsklimat motsätter inte varandra.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2017-10-20 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VT:s ledarskribent Jakob Styrenius är besviken över att Västervik inte placerar sig bättre i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet. Vi delar hans frustration, men inte hans kritik av Västerviks framgångar inom ett annat område – Citysamverkan för utveckling av stadskärnan. Lite märklig koppling, tycker vi.

Förutsättningarna för näringslivet är mycket viktiga. Men en kommun måste kunna göra flera saker samtidigt – både förbättra näringsklimatet i stort och arbeta för ett mer levande centrum, till exempel. Det finns ingen motsättning däremellan. Vi tycker också att det är synd att göra politik av ett arbete som varit framgångsrikt och engagerat så många.

Oavsett vad VT:s ledarskribent tror handlar Årets Stadskärna om mycket mer än ett fint pris. Det är framför allt ett långsiktigt arbete för att utveckla centrum i Västervik – ett arbete som engagerar både fastighetsägare, näringsidkare och kommunen. Utmärkelsen till Årets Stadskärna i Sverige ser vi framför allt som ett bevis på att det gemensamma arbetet har varit framgångsrikt.

Initiativet till Citysamverkan – och delmålet att bli Årets Stadskärna – kommer inte från kommunen, utan från näringslivet i Västervik. Sammanlagt är i dag ett hundratal handlare och fastighetsägare involverade i projektet. Att sedan kommunen också ställt sig bakom arbetet, och aktivt bidragit till det, är vi bara glada för.

Jakob Styrenius hänvisar till anonyma butiksägare och undrar vad som konkret har blivit bättre. En hel del, menar vi. För det första är samarbetet mellan olika parter värdefullt i sig och en förutsättning för att vi ska kunna driva arbetet vidare och bli ännu bättre i framtiden. Om inte näringsidkare, fastighetsägare och kommun drar åt samma håll kommer vi inte att lyckas med något alls.

För det andra är utmärkelsen Årets Stadskärna naturligtvis prestigefylld och hedrande. Men det viktigaste med Citysamverkan är det gemensamma – ofta tuffa och strävsamma – arbetet för en levande stadskärna. Dagtid såväl som kvällstid. För Västerviksbor såväl som besökare. Det arbetet har pågått sedan 2008 och sträcker sig över tre mandatperioder med olika politiskt styre.

Rent praktiskt innebär cityutvecklingen populära arrangemang som julskyltning med ljuständning, krogscen, barnscen och familjejul. Det betyder tjejkvällar på stan, skridskobana och jullandskap, förbättrad skyltning, test av nya p-skivor, bättre belysning samt effektivare snöröjning. Vidare nya cykelställ, cykelpumpar, ombyggda krogar och butiker, förändrad stadsmiljö, renoverade fasader, nya verksamheter. . . och så vidare.

Detta är inget tomt prat för att vinna priser, utan tvärtom en rad mycket konkreta förändringar som kommer alla Västerviksbor till del. Det arbetet är vi stolta över. Att vi dessutom vunnit pris gör oss ännu gladare. Den glädjen borde väl VT:s ledarskribent kunna dela.

Skribenterna är företagare och sitter i styrgruppen som representanter för följande organisationer/nätverk:

Mats Thorsman, Christer Larsson, Susanne Vidvik. Fastighetsägare i Västerviks Stad

Malin Wall, Annie Åberg, Västerviks Handelsnätverk

Linda Åhman. Västerviks Restaurangnätverk