Låt kommunerna besluta

Vindkraft. Kommunerna ska ha sista ordet vid nya etableringar.

Vindkraft. Kommunerna ska ha sista ordet vid nya etableringar.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2017-07-01 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Veckan före midsommar kom Energimyndgheten tillsammans med Naturvårdsverket med sin utredning “Kommunal tillstyrkan av vindkraft“. Redan i samband med lagstiftningsprocessen 2009 var Energimyndigheten motståndare till det kommunala vindkraftvetot, det vill säga kommunens rätt att säga nej tack till vindkraft.

Alltsedan dess har myndigheten – med energiskt stöd av vindkraftbolagen och anlitade advokater – argumenterat för att vetorätten bör avskaffas. Och som väntat gör man detsamma nu. Branschorganisationen Svensk Vindenergi lobbar nu friskt för att utredningens förslag ska genomföras.

Detta innebär att alla de kommuner som tidigare tacket nej till vindkraft har anledning att börja oroa sig igen – ändringen föreslås börja gälla redan 2018. De vindkraftbolag som tidigare avvisats kan åter plocka fram kartorna och börja om på nytt. De många hotade närboende som trodde att de var räddade från att köras över av vindkraftbolag, får åter börja oroa sig. Sammanlagt har i landet omkring 350 vindkraftverk i ett tjugotal kommuner stoppats de senaste tre åren.

Vetomöjligheten ger kommunens demokratiskt valda företrädare ett starkt inflytande över vindkratftsetableringar i den egna kommunen, vilket också var meningen med bestämmelsen. Förra året beslutade Filipstad om veto mot utbyggnad av det omtyckta naturområdet Grävlingkullarna.

I Småland kunde Vetlanda kommun tack vare vetorätten avstyra en olämplig etablering i Kullboarp av vindkraftbolaget Green Extreme – en kommun som i övrigt har en vindkraftpositiv inställning och över 50 verk installerade. Ett annat exempel från Småland är Gislaved, där en ansökan om 18 vindkraftverk avstyrktes av kommunstyrelsen med hänvisning bland annat. till fågelfauna med flera rödlistade arter. I Kalmar beslöt man i våras att säga nej till Billyvinds tänkta vindkraftverk i Mortorp.

Avsikten med lagstiftningen 2009 var explicit att inte minska kommunernas inflytande. Centerns energipolitiske talesman Rickard Nordin skrev hösten 2015 i GöteborgsPosten debattartikeln “Det kommunala vetot utmärkt exempel på Närodlad Politik“, där han försvarade vindkraftsvetot. Enligt Centerns program betyder Närodlad Politik att man ifrågasätter övertron till de centralistiska storskaliga lösningarna, och att decentralisering av makt och inflytande är det bästa.

Centern förefaller hålla fast vid lokalt självstyre vad avser vindkraft, till skillnad från de rödgröna partierna. Det är ett klokt ställningstagande. Motsatt synsätt skulle vittna om ett bekymmersamt storstadsperspektiv.

Vi får hoppas att allianspartierna står vid sin överenskommelse, och håller fast vid vetot. Då finns det idag inte parlamentariskt stöd för att ta bort detta.