Låt inte barnen betala den ekonomiska krisen

"När antalet barn i kommunen minskar så är det naturligt att anpassa verksamheter – precis som när antalet barn ökar. Skillnaden mellan oss och majoriteten är att vi ser att omställningar kostar pengar", skriver oppositionsrådet Marcus Fridlund (S).

"Högerstyret förväntar sig kunna genomföra besparingar inom förskolan på 17 miljoner kronor under 2024 samtidigt som man vill minska barngruppernas storlek, och det är varken realistiskt eller i våra ögon genomförbart", skriver debattören.

"Högerstyret förväntar sig kunna genomföra besparingar inom förskolan på 17 miljoner kronor under 2024 samtidigt som man vill minska barngruppernas storlek, och det är varken realistiskt eller i våra ögon genomförbart", skriver debattören.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Debatt2023-06-18 05:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndagen den 19 juni ska kommunfullmäktige i Västerviks kommun besluta om budgeten för 2024. Ingen kan ha missat de ekonomiska utmaningar som kommuner och regioner i landet står inför. Statliga bidrag från regeringen lyser med sin frånvaro. Den budget som vi har lämnat in som alternativ innehåller inte allt som vi vill ha genomfört under mandatperioden, men den innehåller flera viktiga delar. Den absolut största skillnaden mellan oss socialdemokrater och högerstyret är synen av omställning och strukturförändringar i förskola och grundskola, kultur och förebyggande arbete. 

När antalet barn i kommunen minskar så är det naturligt att anpassa verksamheter – precis som när antalet barn ökar. Skillnaden mellan oss och majoriteten är att vi ser att omställningar kostar pengar. Högerstyret förväntar sig kunna genomföra besparingar inom förskolan på 17 miljoner kronor under 2024 samtidigt som man vill minska barngruppernas storlek, och det är varken realistiskt eller i våra ögon genomförbart. 

Förändringar i antalet avdelningar och förskolor behöver förändras eftersom det blir över 100 färre barn framöver. Arbetet med förändringar måste vara förankrat inom förvaltning, vårdnadshavare och politiken. Vi ser att styret försöker ta en genväg genom att snabbt ta bort finansieringen inom förskolan. I vårt budgetalternativ tillskjuter vi istället 15 miljoner kronor till för- och grundskolan samtidigt som vi tar bort effektiviseringskrav om 4 miljoner kronor för att förvaltningen ska kunna ta fram kloka, förankrade och genomförbara förslag på förändringar. 

Tvingas man ta fram förändringar för fort, som sedan visar sig vara ogenomförbara, så kommer det att bli färre pedagoger, assistenter och annan så viktig personal för våra barn och ungdomar i kommunen. Vi vill inte låta barnen betala för den ekonomiska krisen. Ledamöterna i Västerviks kommunfullmäktige har ett väl genomarbetat budgetförslag de kan ställa sig bakom med fokus på barn och unga.