"Vi kan inte ha löner som ligger i botten"

Västerviks kommuns vision är att ha en skola i toppklass, då kan vi inte ha löner som ligger i botten.

Debatt 18 november 2021 09:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Bästa skolkommun för 2021 offentliggjorts, och Västerviks kommun sjunker på nästan samtliga punkter. Rankingen, som Lärarförbundet årligen genomför, räddas av att kommunen har blivit bättre i sin kommunikation med oss på Lärarförbundet i Västervik, att personalen är lite friskare och att fler barn börjar förskolan.  

Västervik tappar 42 placeringar på meritvärde i årskurs nio, och gör också ett stort fall när det gäller lärartätheten. Dessa två kategorier bör kommunen titta lite extra på – går det kanske att göra satsningar på lärartätheten för att komma tillrätta med de sjunkande siffrorna för årskurs nio?

Det som är mest oroande är lärarnas löner. Västerviks kommun har ett bottenläge och ligger på 245:e plats av landets 290 kommuner. Det är dags att våra medlemmars löneläge kommer upp på bordet.  

Hur länge kommer vi att kunna ha kvar lärarna som gör att vi trots allt relativt sett har goda meritvärden i kommunen?  Det är inte långt till Oskarshamn som har ett mycket bättre löneläge för sina anställda. I budgeten inför 2022 är det beslutat att löneutrymmet ska ligga på två procent, detta trots att vi just nu har en inflation som ligger på 2,7 procent. Det ser även ut som om kommunen kommer att gå med vinst och skatteintäkterna är mycket bättre än vad prognosen förutspådde först.

Kommunen har stora pensionsavgångar inom de kommande åren och dessa måste ersättas av utbildade kollegor. I valet av yrke och arbetsplats är lön en av de avgörande faktorerna. Lärarförbundet i Västervik vill se att det redan under 2022 satsas extra på lönerna i förskolan och skolan. Västerviks kommuns vision är att ha en skola i toppklass, då kan vi inte ha löner som ligger i botten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa