Landstinget hamnar snett

Landstinget. SD kritiserar utbildningen i kulturell kompetens för personalen.

Landstinget. SD kritiserar utbildningen i kulturell kompetens för personalen.

Foto:

Debatt2017-08-24 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kalmar läns landstings rödgröna majoritet och hela Alliansen beslutade vid senaste mötet i landstingsstyrelsen att storsatsa på utbildningar i ”interkulturellt bemötande”, med början nu i höst. Vi Sverigedemokrater var det enda partiet som inte deltog i beslutet.

Bakgrunden är ett beslut i landstingsplanen 2016–2018 respektive 2017–2019 om att öka kunskapen om transkulturell psykiatri vid vård av personer med tortyrskador och posttraumatisk stress samt att höja den transkulturella kompetensen vid arbete med asylsökande.

Uppdraget har dock sedan dess svällt ut över sina bräddar. Nu omfattar målgruppen för utbildningen i interkulturell kompetens alla landstingsanställda som i sitt arbete kommer i kontakt med nyanlända, till exempel undersköterskor, tandvårdspersonal och busschaufförer.

Ingen som helst presentation har gjorts över hur mycket tid och resurser dessa utbildningar kommer att kräva. Detta sker i en tid av svår brist på personal och stängda vårdplatser och med ett prognosticerat underskott för 2017 på 231 miljoner kronor i förvaltningarna.

Bakom projektet finns en agenda som tycks vara styrd av helt andra mål än bättre behandlingsresultat: i Regionförbundets projektplan, som ligger till grund för utbildningarna, ser man det till exempel som ett problem att den andel svenskar som är positiva till mångfald sjunkit med tio procentenheter sedan 2014 och att nästan hälften av svenskarna svarar att alla religioner inte har samma värderingar och att svenskarna framför allt särskiljer islam. Denna typ av attityder från svenskarnas sida försvårar enligt projektplanen för nyanlända att komma in i samhället.

Svenskars högst berättigade kritik av det mångkulturella samhället ses alltså som ett större problem än frågan om hur de nyanlända ska anpassa sig till det svenska samhället. Det är direkt avslöjande när frågor som jämställdhet, olika syn på kön och synen på äktenskap i projektplanen ordagrant betecknas som ”heta potatisar”.

Att dessa frågor är helt avgörande då det gäller nyanländas hälsa aktualiserades nyligen, då det visade sig att mångdubbelt fler kvinnor och flickor kan ha utsatts för könsstympning än man tidigare trott. Detta, liksom de attityder och värderingar som ligger bakom tvångsäktenskap, hedersvåld och andra mycket obehagliga sidor hos vissa kulturer, är djupa kränkningar av både grundläggande mänskliga principer och av möjligheten till en god hälsa.

Både de rödgröna och Alliansen i Kalmar läns landsting silar mygg och sväljer kameler när man nu storsatsar på att höja den så kallade interkulturella kompetensen hos alla landstingsanställda. Men något annat är tyvärr knappast att vänta av politiker som tappat kontakten med verkligheten eller som av prestigeskäl tjurigt håller fast vid en förlegad och havererad politik.