Landsbygdsministern fortsätter motarbeta rekommendationerna

Debattartikeln är ett typexempel på den diskrepans som existerar mellan Sveriges strävan efter höga standarder för djurskydd och den faktiska verkligheten på många djurgårdar.

Ät mindre kött, för miljön och djurens skull, menar skribenten.

Ät mindre kött, för miljön och djurens skull, menar skribenten.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Debatt2024-12-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är även en skam för Sverige att självaste landsbygdsministern fortsätter motarbeta vad bland annat NNR (de nya nordiska näringsrekommendationerna) förespråkat sen 20 juni förra året!

Trots ambitionerna om god djurvård visar rapporter och undersökningar att ickemänskliga djur hålls under oacceptabla förhållanden även i anläggningar som anses vara högvårdsanläggningar.  Exempelvis grisar lever i trångboddhet, stress och ohälsosamma miljöer, där användningen av antibiotika ofta behandlar symptom istället för grundorsaker. 

Dessutom stämmer inte påståenden om att svensk köttproduktion har låg klimatpåverkan med tanke på att djurjordbruk generellt bidrar avsevärt till växthusgasutsläpp. Främjandet av växtbaserad matproduktion och konsumtion gynnar djurens välfärd/inneboende egenvärde samt miljömässigt hållbarhet,

Så stöd absolut svenskt, men inte animaliska produkter (för att minska exploatering av djur både nationellt och globalt samt förhindra planetens undergång…)