Lägg ner utbyggnaden av vindkraften!

Vi har redan byggt så många vindkraftverk att vår energibalans och säkerhet är rubbad.

Det finns goda anledningar att stoppa utbyggnaden av vindkraft, tycker skribenten.

Det finns goda anledningar att stoppa utbyggnaden av vindkraft, tycker skribenten.

Foto: Christian Charisius/TT

Debatt2021-10-27 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt land hade en sällsynt pålitlig (och koldioxidfri) energisäkerhet när vattenkraften och kärnkraften svarade vardera för cirka 45 procent av energibehovet.  Detta har Miljöpartiet redan hunnit förstöra genom stängandet av två kärnkraftverk, Ringhals 1 och 2, som man tror kan ersättas med vinden.

Eftersom vindkraften är väderberoende måste den kompletteras med någon reserv, nu oljekraftverket i Karlshamn som gått för fullt redan nu i höst.

Hur det går kommande kalla vindstilla vinterdagar har man verklig anledning att oroas för. Jag blir inte förvånad om en del eldistrikt då måste stängas.

Vindmöllorna går för fullt när det blåser ordentligt, så fullt att vi får överskott på elenergi, som vi då tvingas sälja till det övriga blåsiga Europa för mycket lågt pris eller gratis. Detta elöverskott pekar stolt Ygeman på trots att det är ganska värdelöst.

Kärnkraften har det tufft att kämpa mot den subventionerade vind- och solkraften och måste ständigt tillsammans med vattenkraften vara en utjämnande reservleverantör till vind och sol. Kärnkraften har heller inte fått utvecklas eller forskats på i Sverige i motsats till utlandet.

Vi har absolut ingen elenergi att ta till när fem miljoner bilar och andra fordon ska bli eldrivna, samtidigt som det projekterade hybrit-stålet och generöst erbjudna servicehallar åt Google med flera ska ha sin ström.

Hur kan man tro att el alltid finns i eluttag och laddstolpar?

Jo, om man inte kan räkna.