Lägg arvodespengarna där de behövs i stället!

Lagar man pannkakor efter recept så blir resultatet ungefär detsamma varje gång, oavsett vilket märke man väljer på äggen.

Skribenterna menar att en politiker inte ska ges ekonomiska morötter för att engagera sig utan att pengarna i stället ska gå till kommunens kärnverksamhet.

Skribenterna menar att en politiker inte ska ges ekonomiska morötter för att engagera sig utan att pengarna i stället ska gå till kommunens kärnverksamhet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2023-02-08 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett borgerligt styre har efter valet ersatt det rödgröna i kommunen och nu skulle det bli nya tag. Den förhatliga enprocentiga årliga nedskärningen skulle bort. Kommundirektören fick omedelbart i uppdrag att sondera vilka ”effektiviseringar” man kunde hitta i kommunens organisation. Vad dessa så kallade effektiviseringar i praktiken skulle kunna innebära för skolan har vi nyligen fått ett smakprov på: Nedläggning av en lång rad skolor och förskolor, nedläggning av nattis, av dagbarnvårdare och av resursskolan. Inget är klubbat än understryker Moderaternas Andreas Billtorp, men att vi kommer få se nedskärningar inom skola och barnomsorg under det borgerliga styret det kan vi kallt räkna med. 

Varje år dras budgeten åt ett varv till, så har det varit under decennier. Socialdemokraterna som nu är i opposition verkar plötsligt väldigt bekymrade, Marcus Fridlund (S) ställde nyligen Billtorp mot väggen med frågor i kommunfullmäktige. Lite självinsikt hade dock varit klädsamt för under det S-ledda styret har otaliga miljoner skurits bort.

”Vi gör vårt bästa” säger alltid politiker i styrande ställning. Det räcker inte, menar vi. Kommunens uppdrag att sköta skola och omsorg innebär så stora kostnader att skatteintäkterna och statsbidragen inte räcker till – alltså blir det nedskärningar. Så länge kommunpolitikerna lydigt spelar efter dessa regler är barns skolgång och omsorgen om äldre och funktionshindrade alltid i andra hand.

De etablerade partierna verkar vara nöjda med denna pardans där de turas om att genomdriva respektive kritisera den förda politiken. De sitter i båten och många av dem tjänar en liten hacka. Arvoden till politiker kostar kommunen drygt 10 miljoner per år.

Socialdemokraternas Klara Björkum gick nyligen ut och kritiserade de höga arvodena i kommunstyrelsens arbetsutskott, med rätta! Men hennes eget parti har när de själva suttit vid makten gärna höjt politikernas arvoden och Björkum är själv på arvoderad post som ersättare i kommunstyrelsen. Är det att Socialdemokraterna själva inte var de som kom på detta senaste påfund skälet till att de nu sätter sig på tvären? 

Socialisterna Välfärdspartiet kommer att fortsätta förespråka att en politiker inte ska ges ekonomiska morötter för att engagera sig. I vårt budgetförslag skulle istället arvodespengarna gå dit de behövs – i vård, skola och omsorg.

Jacob Hoffsten, Sandra Andersson, Jenny Svensson
Socialisterna - Välfärdspartiet