Kvarnstenarna som tynger alltmer

Många projekt som genomförts eller planeras av Västerviks kommun har blivit eller kommer att bli likt tunga kvarnstenar runt politikernas halsar.

Debatt 12 april 2022 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett stort projekt var breddningen och fördjupningen av farleden in till Lucernahamnen. Det måste vara en mycket tung kvarnsten för de beslutsfattande politikerna, då det inte var de som fattade beslutet om genomförandet utan det var en tjänstemannaprodukt. Här har kommunens skattebetalare bokstavligen kastat pengarna i sjön eftersom det inte längre bedrivs någon hamnverksamhet av Västerviks kommun. Ja man äger inte ens hamnen längre, den har sålts till Smålandshamnar AB.

Det finns även ett par pågående projekt som också är tunga kvarnstenar för våra politiker. Som nummer ett är södra infarten till Västervik som hamnat i en riktig långbänk och redan kostat skattebetalarna stora summor. Detta projekt är så pass övergripande att det borde avgöras i en beslutande kommunal folkomröstning.  

Nummer två är en annan tung kvarnsten som även börjar få ett löjets skimmer över sig, utbyggnaden av flygplatsen. Här verkar kommunen vara beredd att tillgripa expropriering av skog som måste bort för att flygsäkerheten för ambulansflyget skall kunna säkras. Ett ambulansflyg som redan i dag kan göra akuta transporter från flygplatsen precis som den är utformad i dag och utan att behöva fälla någon skog.

Så har vi det allra senaste projektet som definitivt kommer att bli en kvarnsten för våra politiker. Långtidsparkeringen av Gotlandsfärjan vid Skeppsbrokajen. Här måste det ligga en hund begraven. Fartyget har ju under lång tid haft en permanent plats i Visby hamn, varför kan den inte ligga kvar där? Handlar det bara om ett stort PR-jippo? Eller har det med den utökade sommartrafiken mellan Visby och Västervik att göra?  

Många har protesterat mot att fartyget ska få ligga där på obestämd tid, och man har även fått muntliga löften från självaste kommunalrådet om att så inte skulle bli fallet, men plötsligt så blir det så i alla fall. Sorgligt att våra ledande politiker inte har några problem med att ljuga.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa