Kulturresor runt länet a la ”hop-on hop-off”

Västerviks museum skulle kanske kunna bli ett stopp för de guidade bussturer som moderaterna i länet vill se.

Västerviks museum skulle kanske kunna bli ett stopp för de guidade bussturer som moderaterna i länet vill se.

Foto: Christer Andersson

Debatt2024-05-14 09:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På flera av världens turistdestinationer används så kallade hop-on hop-off-bussar som guidar och turar turister bland sevärdheter. Stora dubbeldäckare med avtagbart tak finns det kanske inte underlag för i Kalmar län, även att länet är en turistmagnet under vissa delar av året.

Likaså finns väldigt mycket sevärt runt om i länet, men kanske inte alltid så lätt att hitta eller hinna till. Länet är stort och för att se allt så skulle det gå åt mycket tid. Därför skulle man kunna dela upp länet i norr, mellan, söder plus Öland och göra turer inom dessa områden för att vissa upp smultronställen och gömda pärlor för fler.

Vi Moderater tycker det vore intressant att ge Länsmuseet i uppdrag att ett par gånger om året anordna guidade rundturer med buss i olika delar av länet för att lyfta fram mindre museer, konsthallar, hembygdsgårdar eller andra resmål av kulturell karaktär. Den allra mesta kulturen runtom Kalmar län drivs av ideella krafter och vi som regionpolitiker vill göra mer för att sprida ljus över deras arbete genom att arrangera denna typ av rundresor.

Denna typ av kulturarrangemang skulle givetvis inte vara gratis, utan liksom andra resor och arrangörer ska ett pris tas ut som ska täcka kostnaderna, kanske till och med generera en liten vinst. Länsmuseet bör således får i uppdrag att undersöka möjligheten till att arrangera olika guidade bussturer till ett par besöksmål per gång och område, i stil med hop-on hop-off-resor runt om i Kalmar län. På så sätt ökar vi tillgängligheten till länets kulturliv liksom bredda utbudet av kulturen i länet.

Carl Dahlin, Emil Jörgensen, Bernhard Neuman, Robin Hanzl

Moderaterna i Region Kalmar Län