Frågan om Västerviks kommuns logotyp och grafiska profil har blivit en fråga om demokrati. VT har på ledarplats, senast 5/1, och på nyhetsplats korrekt rapporterat om och kommenterat detta.
Det är fullt begripligt att man uppdaterar sin logotype och grafiska profil så att de fungerar i digitala medier. Däremot är det helt obegripligt att en krona på loggan/vapnet inte skulle kunna fungera där. Ärendet har dragits gång på gång i kommunstyrelsen, dragits ur och kommit tillbaka, partier har kontaktats av tjänstemän för att övertygas och vi som vill ha kronan kvar på loggan har sagt nej till logga utan krona men ja till alla övriga delar av förslaget.
När vi i kommunfullmäktige säger samma sak och får igenom en minoritetsåterremiss, för att ha två förslag att rösta om nästa gång, kommer något sådant inte fram. Det är klart man blir fundersam. Är det ett bevis på att tjänstemän styr och ärendet hade gått för långt (Är kanske tryckt profilmaterial, T-shirts till kommunanställda mm redan beställt innan vi demokratiskt fattat beslut?) utan att kommunalrådet och majoriteten observerat eller förstått eller haft kraft eller intresse att stoppa det?
Eller är just förändringen vapnet/loggan en omistlig, tung del i vad (S), ( C ) och (MP) kommit överens om att genomföra? Så viktigt att man inte ens försöker förstå det mycket problematiska i att man inte ens bemödar sig om att ge kommunfullmäktige (vårt högsta beslutande organ) det underlag man begärt inför nästa omgång i fullmäktige. Tomas Kronståhl (S) är i intervjuer helt oförstående till att frågan är principiellt viktig. Och att den handlar om demokrati.
Att själva logotypen är en demokratifråga gör han däremot fullständigt klart i VT 12/1. Socialdemokrati. Om det också är (C) och (MP) typ av demokrati får de väl själva klargöra. I Kronståhls artikel talar han om att ”tjänstemännen jobbar på uppdrag av majoriteten och inte åt minoriteten”, att ”om minoriteten yrkar återremiss finns inga krav på att det som yrkas ska verkställas av tjänstemännen – det måste först beslutas av politiken”.
Om detta kan sägas att kommunens tjänstemän jobbar för att ge underlag till och verkställa de politiska beslut som tas och ge information till samtliga förtroendevalda som begär det – naturligtvis blir det ofta att ge service till majoriteten men inte enbart till den. När det gäller om man behöver bry sig om en återremiss från kommunfullmäktige – visst man kan låta bli. Men vad sänder det för signal? Och skulle det upprepas – vad ska vi då ha ett folkvalt kommunfullmäktige till?
”De som vill vara kvar i det gamla kan göra detta genom att rösta nej till förslaget och de som vill förändras och utvecklas kan göra det genom att rösta ja på nästa kommunfullmäktige”, skriver vårt kommunalråd. Tänk om det vore så enkelt Thomas! Men som liberal tror jag att det är hur kommunen bemöter och tar in medborgare i dialog, vilka politiker och vilken politik vi väljer och hur vi värnar demokratin och vågar diskutera och möta varandra i politiken som avgör om kommunen och vi kommer att utvecklas och förändras!