De som tar det största ansvaret och utsätts för hård press är medarbetarna inom den regionala och kommunala sjukvården och omsorgen. Många företag får problem när nästan alla intäkter försvinner och fler och fler människor står utan arbete.
I denna situation är det beslutsfattarnas ansvar att skapa de bästa förutsättningarna för att så långt som möjligt mildra konsekvenserna av epidemin.
Här i Västerviks kommun har flera åtgärder vidtagits för att stödja det hårt drabbade näringslivet och flera förslag är på gång. Sverigedemokraterna har i kommunstyrelsen lagt fram förslaget att Västerviks kommun och de kommunala bolagen ska stödja och underlätta för det lokala näringslivet genom att tidigarelägga investeringar och inköp. Därigenom kan vi både stötta företagen och bidra till att fler arbetstillfällen räddas.
Ett annat förslag vi lagt i kommunstyrelsen är att utfärda värdecheckar på 500 kronor till alla som jobbar i kommunen med samhällsviktiga arbeten, till exempel undersköterskor i äldreomsorgen och hemtjänsten. Dessa checkar kan sedan användas att handla för i butiker (utom livsmedelshandeln), restauranger och caféer inom Västerviks kommun. Det är ett sätt att stödja både den lokala handeln och visa vår uppskattning av våra medarbetare som arbetar i samhällsviktiga funktioner.
Då det gäller hemtjänsten oroas vi av de vittnesmål som kommer in från medarbetare, att man befarar att man smittat äldre personer vid hembesök. Vi kan konstatera att flertalet kommuner har brist på skyddsutrustning till sin personal inom äldreomsorg och hemtjänst. Västerviks kommun är inget undantag. Samtidigt innebär Socialstyrelsens rekommendationer att personal inom hemtjänsten och äldreomsorgen normalt inte behöver använda skyddsutrustning, om inte smitta konstaterats eller personalen misstänker att någon är smittad. Det är uppenbart att det finns ett stort gap mellan Socialstyrelsens rekommendationer om skyddsutrustning och det behov av skyddsutrustning som många av våra medarbetare i omsorgen upplever att de har.
Sverigedemokraterna är övertygade om att den pågående coronakrisen kommer att nödvändiggöra förändringar i säkerhetstänkande och krisberedskap. Detta gäller både inom sjukvården, den kommunala omsorgen och övergripande nationellt.
Vi anser att den rådande situationen bör föranleda självrannsakan hos politiken. Kommunen är som arbetsgivare skyldig att sörja för arbetsmiljön. Vi har nyligen lämnat in en motion till kommunfullmäktige med innebörden att kommunen utreder hur behovet av skyddsutrustning och annan kritisk utrustning vid epidemier kan säkerställas genom kommunala lager.