Krig och klimatkris – åtgärder behövs nu

Följ pengarna är en beprövad metod när man tittar på världen och olika särintressen. Miljarderna rullar när världen krigshetsar och orsakar mänskligt lidande och förödelse av både ekosystem och infrastruktur för oändliga belopp, till vilken nytta? Krig föder miljardindustri av krigsrelaterade produkter.

"Att vi förutom krig dessutom har en dokumenterad pågående klimatkris är ett faktum som borde aktivera varje regering", skriver Akko Karlsson (MP), som tycker att Sverige kan bättre.

"Att vi förutom krig dessutom har en dokumenterad pågående klimatkris är ett faktum som borde aktivera varje regering", skriver Akko Karlsson (MP), som tycker att Sverige kan bättre.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-02-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är en av de 15 nationer som toppar listan globalt gällande vapenexport, efter USA, Ryssland och Frankrike samt Kina. 

De tre största exportörerna av större vapensystem 2018-2022: USA (40 procent), Ryssland (16 procent), Frankrike (11 procent), Kina (5,2 procent).

Krig alltid är en risk och ett hot i en värld med diktaturer och extremism. Att ha diplomati som norm är underskattat och glöms ofta bort när det mullrar och världen stänger gränser. 

Att vi förutom krig dessutom har en dokumenterad pågående klimatkris är ett faktum som borde aktivera varje regering. Extremväder och vattenbrist skapar betydligt mer permanenta skador på våra samhällen och människor än vi skådat i modern tid. Att vi nu kommer att pendla mellan superkallt och supervarmt, få stormar varvat med extremtorka och skyfall som det ”nya normala” borde få varje politiker att göra allt som är möjligt för att ställa om enligt evidens och beprövad forskning.

I stället för den SD-stödda regeringens metodiska rensning av gröna avtryck i klimat och miljöåtgärder, måste åtgärder till för att bromsa en total klimatkatastrof. Det är med oro vi ser hur regeringen fullständigt negligerar det faktum som forskare varnat för i årtionden nu – 1,5 graders-målet för global uppvärmning går oss ur händerna med den passiva hållning som Tidöregeringen har i klimat och miljöfrågan. 

I stället vill Miljöpartiet: 

  1. Fasa ut fossila bränslen omgående för att bromsa koldioxidbelastningen och ha förnyelsebar energi/drivmedel som norm.
  2. Konsumera mindre av alla drivmedel, energi, och prylar.
  3. Cirkulera mera – återbruka.

Regeringen genomför en ren slakt av klimatagendan när man nu tar bort återrapporteringen av 2030-målen från de statliga myndigheterna för att nämna ”strutsmentaliteten” utöver alla andra nedmonteringar för offensiv klimatpolitik, havs- och vattenfrågor, och biologisk mångfald. Samtidigt kämpar kommunerna att möta vattenbrist, skyfall och extremvärme men från Rosenbad är det knäpptyst.

Sverige kan bättre än så här och åtgärder behövs nu, inte sen.