Krafttag krävs för rehabilitering efter covid-19

Många som haft covid-19 har fått långvariga men av sin sjukdom. Besvären är ofta av olika slag.

"Rätt förutsättningar måste ges för både regionens sjukvård och för kommunerna för att kunna ge alla som drabbats av långtidssymtom den hjälp de har rätt till", skriver debattörerna.

"Rätt förutsättningar måste ges för både regionens sjukvård och för kommunerna för att kunna ge alla som drabbats av långtidssymtom den hjälp de har rätt till", skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Debatt2021-03-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vanligt är att man känner av det på andningen, att man blir trött eller att man till exempel drabbas av minnesluckor. Att inte veta när man blir frisk vållar stor oro hos många människor.

Långvariga besvär är vanliga bland dem, vars tillstånd krävt intensivvård. Minst lika oroande är dock att en stor del av dem som inte behövt sjukhusvård också drabbas av långvariga symtom. Många av dessa är yngre personer och medelålders. Enligt Socialstyrelsen var en fjärdedel av dem som fick covid-19 fram till och med september förra året sjukskrivna längre än 14 dagar. Av dessa har var åttonde varit sjukskriven längre än två månader.

Sjukvården förutspår ett stort vårdbehov för den grupp medborgare som har drabbats av långvariga symtom. En svårighet är att sjukvården själv inte har all kunskap och alla svar, utan man är själv inne i en lärprocess. Kunskapen ökar dock hela tiden.

Det är nu mycket viktigt att få ut budskapet till alla som har besvär efter genomgången covid-19-infektion: har man långvariga besvär, är det viktigt att man kontaktar sjukvården. Vet sjukvården inte att man mår dåligt kan sjukvården inget göra.

Rätt förutsättningar måste ges för både regionens sjukvård och för kommunerna för att kunna ge alla som drabbats av långtidssymtom den hjälp de har rätt till. Vi ställde därför i januari frågor till regionens krisledningsnämnd angående rehabiliteringen av personer som haft infektionen. För att eftervård och rehab ska fungera krävs god samordning med kommunerna. Det krävs också att sjukvården kontinuerligt uppdaterar sina kunskaper om långtidssjukdomar och besvär efter covid-19. Detta i sin tur kräver god samordning inom både Sydöstra sjukvårdsregionen och nationellt. Detta kommer att bli mycket krävande uppgifter för sjukvården, i synnerhet som det på grund av pandemin redan samlats ett berg av uppskjuten vård.

Sverigedemokraterna kämpar för att sjukvården får de bästa förutsättningarna att lyckas med sina uppgifter då det gäller rehab av covid-19-sjuka. Alla som drabbats ska följas upp av sjukvården. De som inte är fria från kvarvarande symtom, ska få den eftervård och rehabilitering som krävs. Även om sjukvården inte har alla svar ännu, så är den kontinuerliga kontakten med vården viktig för att öka känslan av trygghet för den enskilde som drabbats.

Varken mänskligt eller samhällsekonomiskt har vår region råd att misslyckas med rehabiliteringen av dem som blivit långtidssjuka av covid-19. Det är därför nödvändigt att med full kraft ta tag i detta nu, inte imorgon.