Kortsiktig politik slår hårt mot framtidens Västervik

Eleverna som det sparas på idag är redan om tio år på väg ut i livet, och att tänka kortsiktigt skadar det framtida samhället, tycker skribenten.
Eleverna som det sparas på idag är redan om tio år på väg ut i livet, och att tänka kortsiktigt skadar det framtida samhället, tycker skribenten.

Att skära i skolan för att få ner kostnader på kort sikt kommer att slå hårt mot samhället under lång tid framöver. Den sortens kortsiktig politik tyder på en fullständig brist på insikt i hur vårt moderna kunskapssamhälle fungerar och om vad som är framgångsfaktorer för framtidens Västervik.

Debatt 15 september 2023 17:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en inflyttare. För fyra år sedan flyttade jag och familjen till Västervik. Självklart är det många faktorer som spelar in i ett sådant beslut, men jag vågar påstå att något alla föräldrar uppskattar är tillgång till skolor och förskolor med god kvalitet. 

När man lämnar en större stad lockas man även av att skolorna och förskolorna är mindre och att de ligger på rimligt avstånd från hemmet – det är ju trots allt precis det som är Västerviks och andra mindre orters konkurrensfördel. Livskvalitet varje dag.

Därför blir det lite märkligt att läsa att Harald Hjalmarsson vill att Västervik ska växa till 40 000 invånare på bara några år – samtidigt som han och övriga majoriteten vill spara 28 miljoner på skola och barnomsorg. 

Att skära så mycket i skolan och förskolan är ett hårt slag – det är dessutom en politik som bara kan föreslås av någon som inte insett vilken roll utbildning spelar i ett modernt samhälle. Barnen är framtidens skattebetalare, framtidens arbetskraft, framtidens väljare. Våra barn som växer upp i Västervik väljer att flytta eller stanna kvar beroende på vilka möjligheter som finns här.

Ett modernt kunskapssamhälle är omöjligt utan välutbildade och kompetenta invånare. Att bortse från den grundläggande sanningen riskerar att få allvarliga konsekvenser för Västervik under lång tid. Vi befinner oss antagligen precis i början av en lågkonjunktur och många utmaningar väntar – just därför är det så viktigt att växla upp istället för att växla ner. Aldrig förut har skolan varit så viktig som nu och för att Västervik ska vara attraktivt och framgångsrikt framöver måste vi satsa oss ur krisen.

Därför är politiken som föreslås av majoriteten inget sparpaket. Det är ett lån, ett lån till hög ränta vars kostnader ska bäras av framtidens kommuninvånare. Det räcker att se tio till femton år framåt i tiden för att de barn som drabbas idag ska vara på väg ut i arbetslivet eller i studier. Då är det inte svårt att inse vilken skada den här sortens kortsiktiga politik orsakar på samhället och näringslivet. 

Skolan är ingen utgiftspost, den är en investering i framtiden. En företagare som hanterar kriser genom att sluta utvecklas och skära ner på kvaliteten kommer att dra sitt varumärke i smutsen och har snart inget företag kvar. Hade majoriteten utgjort styrelse i aktiebolaget Västervik hade den avsatts för länge sen på grund av fullständig brist på visioner som kan leda företaget in i framtiden.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa