Kontanter är det enda säkra

 Bankernas digitala betal och transaktionssystem är för osäkert än, säkrast är fortfarande kontanter

Bankernas digitala betal och transaktionssystem är för osäkert än, säkrast är fortfarande kontanter

Foto: Stig Wiklund

Debatt2024-08-15 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är det land där användningen av kontanterna minskar snabbast, det är dock ganska naturligt när kontanterna slutar att gälla i butiker, banker och statliga institutioner, samt att uttagningsautomaterna som ska förse oss med kontanter tas bort. Nedläggning av kassagirots tjänster har haft stor inverkan på tillgängligheten. För de personer som saknar betalkonto finns fortfarande inte några tillfredställande lösningar för att få pension eller sjuk-ersättning utbetalad, samt att betala räkningar. Samtliga länsstyrelser gör bedömningen att situationen för äldre och personer med funktionsnedsättning har försämrats. 

Det råder ett stort missnöje med att alla inte behöver ta emot kontanter, det torde de flesta vara medvetna om, så även vår handlingsförlamade regering som i stället för att införa en lag där alla är skyldiga att ta emot kontanter, så som Norge och Danmark har gjort, tiger och skjuter problemet framför sig med olika utredningar i hopp om att nyttjandet av kontanterna under tiden hinner bli så lågt så det blir försumbart. 

Den smärtsamma sanningen är att bankernas digitala betal och transaktionssystem inte är moget att ensamt ta ansvar för de transaktioner som är nödvändiga för landet och alla medborgares existens. Kontanter är den enda säkra backuppen som fungerar när det digitala fallerar vid till exempel elavbrott eller fel i systemet som sker allt för ofta på grund av otillåtet intrång eller felprogrammering. Cyberangreppen mot svenska myndigheter och organisationer har fördubblats jämfört med förra året, visar MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter.

Skatteverket tar inte emot kontanter trots att sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel, det innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt, som huvudregel, det står i Riksbankslagen (4 kapitlet, 12 §). Mellan enskilda eller mellan näringsidkare och konsumenter, alltså civilrättsliga förhållanden, så råder det avtalsfrihet. 

Med en dom från Högsta förvaltningsdomstolen är det klarlagt att ett landsting inte kan vägra att ta emot kontant betalning för patientavgifter, något som borde vara vägledande även för Skatteverket och övriga statliga institutioner. JO har riktat skarp kritik mot Skatteverket för deras vägran att ta emot kontanter. Skatteverket har även blivit polisanmäld för sin vägran att acceptera kontanter som betalningsmedel. 

Lagstadga snarast att alla måste ta emot kontanter.