Kompetent personal en kommande bristvara i vården

Jag arbetar som sjuksköterska på en vårdavdelning på Västerviks sjukhus. Jag älskar mitt jobb men hyser stor oro för framtiden. Nu vill jag vädja till de styrande politikerna på både lokal och nationell nivå: Gör något nu, annars kommer kompetent personal snart att vara en bristvara!

Debatt 29 januari 2022 06:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att sjuksköterskornas situation sedan lång tid varit mycket ansträngd är ingen nyhet. Vi har gång på gång påtalat detta utan att något händer.  

När ska de ansvariga politikerna inse att lönerna måste höjas rejält? En nyutexaminerad sjuksköterska får cirka 4 000 kronor mindre än de högst avlönade undersköterskorna. Lön efter ansvar borde vara en självklarhet. 

 

I dag får sjuksköterskor jobba alldeles för lite med patienterna. Stora delar av ett arbetspass går åt till telefonsamtal med anhöriga, hemsjukvård med mera, samtidigt ska allt dokumenteras. 

Flera yngre sjuksköterskor överväger att skola om sig bara efter några år.

Många väljer bemanningsföretag med dubbla löner och mindre ansvar.  

Bemanningsföretagen måste bort, så länge vi är beroende av dessa kommer det aldrig bli en bättring! Höj våra skamligt låga löner, det kommer kosta i början men i gengäld blir personalen kvar och vår arbetssituationen bli drägligare. Vilket även bidrar till färre sjukskrivningar!

 

Min nästa oro är att undersköterskor också börjar fly vården. De sista somrarna har rekrytering av undersköterskor blivit svårare.  

Vården är idag helt beroende av kompetenta undersköterskor, dom är sjuksköterskornas förlängda arm. Undersköterskeyrket har tappat i status och färre ungdomar söker sig dit.

För att få tillbaka sin status bör man profilera sig mer i skolorna och lönerna måste höjas!

Min önskan är att politikerna tar sitt förnuft till fånga annars riskerar våra mindre regioner hamna i storstädernas situation, som redan går på ”konstgjord andning”!

 

Även glappet till andra yrkesgrupper borde vara pinsamt för er som styr vårt land. Jag är stolt mor till två söner. Den ena är VVS:are och tjänar 6 000 kronor mer än mig som tog examen 1987!

 

Till sist önskar jag att vi får bukt med den rådande pandemin och att dom som kan vaccinera sig tar sitt ansvar och gör det!  Och till er som inte är vaccinerade: glöm bio, restaurangbesök och andra roligheter. Krav på covidpass är en självklarhet, tycker jag!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa