Kommunens dåliga affärer

Inger Wiman. Kommunen spekulerar och förlorar miljoner.

Inger Wiman. Kommunen spekulerar och förlorar miljoner.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Debatt2016-04-08 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks kommun har under åren 2013-2015, och gör så fortfarande, spekulerat med av Kommuninvest upplånade medel.

Kommunkoncernen (kommunen och de kommunala bolagen) hade under de här åren i snitt en långfristig låneskuld på två miljarder, upplånade av mest Kommuninvest, till fasta räntor med olika löptider.

Räntan man betalat under dessa tre år är 148 miljoner, varav 63 miljoner är verklig ränta, medan resterande 85 miljoner åsamkats genom räntespekulation. Hur har detta gått till?

Av de upplånade cirka två miljarderna, har man via derivatavtal med bank, med cirka 1,6 miljarder av låneskulden som borgen, spekulerat i förhoppning om att banken genom fördelaktiga placeringar och utlåning till rörliga räntor, skulle göra en vinst, som till viss del skulle transporteras till kommunkassan som premie.

Vid förlust enligt denna hantering, har kommunen skrivit avtal med Västerviks Förvaltningsbolag AB, att de får ta ränteförlusten. Interbanken flyttades i samma veva från kommunen till detta bolag. Västerviks Förvaltningsbolag är moderbolag till Västerviks Kommuns Bostadsbolag, Tjust Fastighetsbolag, Västerviks Miljö & Energibolag och Västervik El nätbolag.

Ränteförlusten på 85 miljoner får således Förvaltningsbolaget stå för, och gör det genom att debitera sina dotterbolag påslag på deras låneräntor. Detta kompenserar sig dotterbolagen för genomd att av sina brukare ta ut höjda hyror och taxor. Där får man en förklaring varför VA- och renhållningstaxan stigit med cirka 60 procent de senaste åren. Dessa hyres-och taxehöjningar drabbar alla kommunmedborgare, men också kommunens egna verksamheter, exempelvis skola och omsorg. 85 miljoner på tre år är cirka 28 miljoner/ år och motsvarar kostnaden för cirka 60 lärartjänster, alternativt cirka 70 underskötersketjänster!

Även Biogasbolaget och Västerviks Resort drabbas av högre räntor och kompenserar sig med högre priser. Dessutom har marknadsvärdet på de cirka 1,6 miljarder, man ställt som borgen, sjunkit med drygt 200 miljoner. Dessa derivatavtal fortsätter. De längsta sträcker sig till 2024.

Detta förfarande är tillåtet enligt den finanspolicy, som antagits av kommunfullmäktige. I den finns ett tiotal olika instrument, som man via bank kan spekulera med.

Frågan är: Har någon ledamot av kommunfullmäktige förstått innebörden av den finanspolicy man beslutat om? Förstod de att de gav klartecken till ledande tjänstemän och politiker att fritt spekulera med våra tillgångar och skattepengar?

Denna möjlighet har funnits i tidigare finanspolicy, men hanterats mer ansvarsfullt. Enligt derivatavtalen med banken, har banken rätt att säga upp avtalen. Banken är ingen välgörenhetsinrättning, utan gör det vid den för dem fördelaktigaste tidpunkten. Då är det bara för kommunen att punga ut med de drygt 200 miljonerna, plus det de vuxit med.

Läs mer om