Kommunen försörjer inte alla pensionärer

Som pensionär har man det inte fett, skriver debattören som vänder sig emot påståendet att det är kommunen som måste försörja sina åldrande invånare.

Som pensionär har man det inte fett, skriver debattören som vänder sig emot påståendet att det är kommunen som måste försörja sina åldrande invånare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2021-12-10 05:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Västervik har många äldre att försörja" den 5 december.

Att Västerviks kommun har många äldre att försörja, såsom angavs i ovanstående artikel, är felaktigt. Vi är många pensionärer, som inte får sin försörjning av Västerviks kommun.

Jag får min pension från Pensionsmyndigheten, SPP och Tjänstepension. Det är ju pension, som betalts in under min arbetstid (cirka 35 år). Jag betalar också skatt på min pension. Det är ju pengar, som går till kommunen.

Jag har inte socialbidrag, får inget bostadstillägg. Jag betalar för trygghetslarm och hyra av rullator till kommunen. Alla pensionärer, som har hemtjänst med mera, betalar ju för detta till kommunen.

Jag ser att reportern har tagit siffror från SCB och jag förstår att Västervik har en åldrande befolkning som gör att försörjningskvoten blir hög. Men alla pensionärer betalar ju skatt till kommunen och därför anser jag att vi inte är en belastning eller några som kommunen har försörjningsplikt för.

Som upplysning kan jag tala om att jag får cirka 12 000 i pension (efter skatt) och det ska räcka till hyra, mat, försäkringar och allt annat som man behöver för att kunna leva ett drägligt liv.