Kommunal verksamhet eller inte?

"De kommunala verksamheterna ska tydligen inte bedrivas pĂ„ bĂ€sta möjliga sĂ€tt, med lĂ€gsta kostnader för skattebetalare och konsumenter" – den slutsatsen drar Krister ÖrnfjĂ€der (S) efter diskussionen om kommunala bilverkstaden i kf.

Krister ÖrnfjĂ€der (S) menar att de svar han fĂ„tt frĂ„n (M) i diskussionen om den kommunala bilverkstaden, och andra kommunala verksamheter, vĂ€cker en del frĂ„gor.

Krister ÖrnfjĂ€der (S) menar att de svar han fĂ„tt frĂ„n (M) i diskussionen om den kommunala bilverkstaden, och andra kommunala verksamheter, vĂ€cker en del frĂ„gor.

Foto: Karin Hertz/Nora Lorek

Debatt2021-07-06 07:21
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det finns vÀljare som sÀger att det inte Àr nÄgon skillnad mellan olika politiska partier.

Jag hÄller inte med.

Jag vill dĂ€rför ta tillfĂ€llet i akt att anvĂ€nda ett exempel frĂ„n VĂ€sterviks kommunfullmĂ€ktiges senaste möte den 21 juni 2021. DĂ€r fanns det mĂ„nga olika förslag som debatterades och beslutades. Ett av dem var Moderaternas förslag om att "Undersöka förutsĂ€ttningarna att upphandla de tjĂ€nster som den kommunala bilverkstaden utför”.

NĂ€r man lĂ€ser texten sĂ„ lĂ„ter vĂ€l inte det sĂ„ allvarligt. Det Ă€r klart att verksamheter kan ifrĂ„gasĂ€ttas om de ska ske i kommunal regi eller inte. Men och jag menar dĂ„ MEN. NĂ€r jag pĂ„ fullmĂ€ktigemötet vill ha ett förtydligande och stĂ€llde följande frĂ„ga till oppositionsrĂ„det Harald Hjalmarsson (M): ”Om det visar sig att bilverkstaden Ă€r lönsam för bolaget (och kommunen) ska man Ă€ndĂ„ sluta med verksamheten av ideologiska skĂ€l?

Harald Hjalmarsson svarar dĂ„ : ”JA, pĂ„ bĂ„da frĂ„gorna”. Detta svar vĂ€cker hos mig mĂ„nga frĂ„gor, men jag ska sammanfatta dem pĂ„ följande sĂ€tt:

De kommunala verksamheterna ska tydligen inte bedrivas pÄ bÀsta möjliga sÀtt, med lÀgsta kostnader för skattebetalare och konsumenter. Bakom denna instÀllning stÄr Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som röstade sÄ i voteringen.