Stadsminister Ulf Kristersson (M) samlade Tidöregeringen på Harpsund för den årliga kräftfesten. Samtidigt passade man på att förhandla om kommande årets budget. Passar kanske bra att göra det samtidigt som man är glada i hågen och mätta på kräftor och andra goda tillbehör. Finansministern Elisabeth Svantesson (M) redogjorde för hur mycket regeringen skulle satsa på nya reformer. Det skulle bli 60 friska miljarder till att ”Bygga Sverige både rikare och tryggare” som hon sade i en intervju på torsdagen den 22 augusti 2024. Exakt hur de 60 miljarderna skulle fördelas kunde inte finansministern säga men det skulle satsas på tillväxten och produktiviteten. Vidare var satsningar på infrastruktur, försvar, utbildning och forskning viktiga. Hushållens köpkraft skulle återställas och ”arbetslinjen” upprätthållas. Ett område som Svantesson inte nämnde, trots att hon fick frågan, var om det fanns några klimatsatsningar inom ramen för den nya budgeten. Svaret blev i stället att Statsbudgeten presenteras i sin helhet den 19 september.
Det finns en punkt som finansministern nämnde och som nog intresserar de flesta mest av allt är att hushållens köpkraft skall återställas. Vad nu det kan betyda. Framförallt tror jag att Sveriges pensionärer med spänd förväntan ser fram mot den 19 september då deras köpkraft kommer att återställas! Då kanske man får råd med en sen kräftskiva att fira ”löneökningen” med. För nu i augusti har det varit kärvt när priset på potatis ligger på runt 20 kronor kilot och alla andra priser också skenat iväg. Inflationen har slagit hårt mot alla men drabbat de med låga pensioner och inkomster hårdast. Så det blir att skära så nära korven som möjligt ett tag till och se fram mot att köpkraften kommer att återställas när finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar nästa års budget den 19 september.
Samtidigt som Tidö-Regeringen festat på kräftor och haft det trevligt på stadsministerns sommarställe Harpsund pågår det hårda förhandlingar om hur de 60 miljarderna skall fördelas. Det finns frågor där de fyra partierna står långt från varandra, en av dessa är just miljö och klimatpolitiken. Där ingår en sänkning av flygskatten som kommer att innebära ökade utsläpp av koldioxid med upp till 87 600 ton under 2025. Det är bara en av de frågor som kan sätta käppar i hjulet för Tidö-samarbetet i budgetförhandlingarna. Hoppas bara att de inte glömmer bort att återställa hushållens köpkraft efter inflationens härjningar.
Jan-Gunnar Johansson